На Тарасовій горі у Каневі ростиме Лесина груша

24 Квітня 2021 20:30

У Шевченківському національному заповіднику в Каневі відбулася акція до 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Тут, на Тарасові горі неподалік “Тарасової світлиці” ростиме Лесина груша. Дерево посадили сьогодні.

Як розповіла в.о. генерального директора заповідника Валентина Коваленко, започаткував акцію Остап Михаць, співзасновник журналу-каталогу “СонцеСад”.

“Остап Романович є великим поціновувачем творчості Лесі Українки. Знаючи це, волинська журналістка Людмила Приймачук запросила його відвідати садибу Косачів у Колодяжному Ковельського району Волинської області.

Тут досі, уже понад 100 років, росте крислата, висотою майже 20 метрів груша, яку посадила молодша Лесина сестра – Ізидора. Через свій поважний вік дерево місцями струхлявіло, але й досі плодоносить – груші, якими смакувала Леся і вся родина Косачів, такі ж солодкі й соковиті, як і в далекому минулому, – розповіла Валентина Коваленко. – Ось так, два роки тому, у людей, які цінують кожен факт із життя геніальної поетеси, народилась ідея продовжити рід Лесиної груші. Задум провести акцію і присвятити її ювілею письменниці підтримали у Національній спілці письменників України, активно відгукнулась й громадськість. Гілочок-живців нарізали із самого вершечку крони, і Остап Михаць прищепив їх на груші-дичці. Щепа прийнялась, і вже через рік з’явилась можливість висадити перші саджанці на території садиби-музею Лесі Українки”.

За словами Остапа Михаця, акція має охопити якнайбільше меморіальних місць, пов’язаних з Лесею Українкою та родиною Косачів.

Висаджуючи саджанці у різних областях України, організатори цим самим утверджують духовну спадкоємність, зв’язок між поколіннями. Це як додаткове нагадування про наше коріння.

У тому, що “діти” Лесиної груші мають розійтися по багатьох регіонах України, переконана й співорганізатор акції Людмила Приймачук.

Адже життя і творчість Лесі Українки та родини Косачів тісно переплетене з іншими містами та селами України. Отже, у тому, що одна із копій Лесиної груші знайшла своє місце на території Тарасової гори, є своє історичне обґрунтування.

У 1891 році дорогою на лікування до Євпаторії родина письменниці зупинялась у Каневі. Мати, Олена Пчілка, разом зі своїми доньками – Ольгою та Лесею, вшанували хвилиною мовчання пам’ять поета на Тарасовій горі. Леся Українка привезла власноруч вишитий рушник і прикрасила ним портрет Кобзаря.

Організатори акції висадили вже близько 40 саджанців у різних куточках України та 23 саджанці вручено переможцям спеціального конкурсу.

“Весна переможе і Лесина груша в недалекому майбутньому буде пригощати своїми плодами гостей Тараса!”, – відзначають у заповіднику.

Нагадаємо, нещодавно в Шевченківському національному заповіднику в Каневі висадили 12 саджанців дубів, вирощених із жолудів легендарного дуба Максима Залізняка.