У ЧНУ прокоментували петицію про перепрофілювання ботсаду у громадський парк

6 Травня 2021 14:21

Ботанічний сад в обласному центрі біля КП “Черкасиводоканал”- це об’єкт, який не належить громаді, не є приватною власністю, а ось уже 85 років є навчальним підрозділом Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Так у навчальному закладі відреагували на петицію, розміщену на сайті Черкаської міської ради, про перепрофілювання у громадський парк ботсаду. Петиція набрала необхідну кількість голосів і має бути розглянута депутатами міськради.

“Да, это фотография ботанического сада, о котором большинство жителей г. Черкассы и не слышали. В целом речь идет о 4,5 гектарах земли. Не сделают доступный всем парк пустят под застройку. А так будет еще одно красивое место в Черкассах для культурного отдыха”, – пише автор петиції Сергій Шмігірілов (орфографія і пунктуація автора збережена – ред.).

“Ця громадська ініціатива посягає на державну власність, суперечить не лише нормам права, а й здоровому глузду, – йдеться в заяві, опублікованій на сайті ЧНУ. – Ботанічний сад ЧНУ — єдиний у Черкаській області. Головна його мета — накопичення колекцій флори з метою її вивчення та збереження. На території Ботанічного саду зібрані багаті колекції рослин: понад 170 таксонів деревних, 180 трав’янистих відкритого ґрунту та близько 120 таксонів рослин тропічної та субтропічної флори. Ботанічний сад ЧНУ — це один із навчально-дослідних підрозділів, який є базою підготовки фахівців природничого профілю. Тут проводять наукові дослідження науковці ННІ природничих та аграрних наук”.

У ЧНУ зауважують, що бостад ніколи не був закритою територією. Університет здійснює освітню роботу зі шкільною молоддю міста Черкаси, проводить для неї екскурсії та надає можливість здійснення наукових досліджень.

Університет просить не перетворювати електронну демократію в інструмент свавілля: “Закон України «Про місцеве самоврядування» не дає права за рішенням громадськості безконтрольно перепрофільовувати будь-які об’єкти чи відбирати майно у держави, громадян, субׄ’єктів господарювання приватного чи публічного права”.