Утонувши на Шполянщині, німецький танк “Пантера” став… скарбом

7 Травня 2021 16:00

На всі музеї планети Земля є всього 17 німецьких танків “Пантера”. У самій Німеччині такий був один, у 2-й танковій школі Монстера. Другий привезли, піднявши з мулу ставка у Іскреному на Шполянщині, де він пролежав з 1944 року.

Автору цих рядків вдалося знайти, куди (через українських, російських і польських посередників) зрештою потрапив цей красень – музей техніки міста Зінсхайм (земля Баден-Вюртемберг).

А діставали цю «Пантеру» у 2013 році… усього двоє людей – головний пошуковець клубу «Орієнтир» Володимир Косенко та його напарник. Допоміг їм домкрат, знятий із самої «Пантери», – він був як новенький. Ну, і копачі-помічники з місцевих).

Схоже, «Пантера» заввишки три метри і вагою майже 45 тонн, яка виповзала на світло із небуття, досі була налаштована вороже до місцевого населення. Під час розкопок Косенко випадково вдарив залізякою по капсулю танкового снаряда, який лежав у багні, і той зашипів. Помічники завмерли з лопатами у руках, а коли снаряд перестав шипіти, один із пошуковців побілілими губами вимовив: «Я пішов по горілку…» і побрів до сільського магазину.

Пізніше, коли «Пантеру» піднімали на поверхню, раптом різко розмоталася танкова гусениця – приваливши Косенкові руку, вона відрубала йому кінчик вказівного пальця…

Володимир розповідав, що «Пантера» не тільки шматок пальця йому «відкусила», а й добрячий шмат фінансів – на підйом танка і його реставрацію довелося затратити 75 тисяч доларів. Каже, що, продавши танк польським колекціонерам, затрати так і не покрили.

Зате поляки, швидше за все, продали по нормальній ціні німцям – а ті ще встигли наш танк повозити і по виставках, зокрема у Великобританію. Зараз танк – у музеї, з підсвіткою, яка імітує вогонь у рваній броньованій “бочині”…

фото з фейсбуку Андрія Кравця

P.S. У ХХІ столітті, починаючи з 2000 року на Черкащині піднято вже три німецькі бронемашини.

У Лисянці з дна Гнилого Тікича витягли штабний бронетранспортер, у якого на гусеницях навіть гума уціліла (щоб асфальтові не шкодити).

Поблизу Канева знайшли башту легкого німецького танка Т-3. Коли башту піднімали, вибухнув снаряд, який був у її гарматі, але люди не постраждали фізично – тільки матеріально, адже замовникові розкопок продали вже не цілу башту, а уламки від неї…

Третьою піднятою бронемашиною стала вищезгадана «Пантера» в Іскреному на Шполянщині.

Андрій Кравець, очільник Черкаського представництва товариства “Меморіал”