Останки загиблого у Другій Світовій черкащанина перепоховали в рідній землі

8 Травня 2021 20:07

Повернувся на Батьківщину через 80 років після смерті. У селі Вільхівчик, що на Звенигородщині, перепоховали останки учасника Другої світової війни Степана Якименка, який у 41-ому році пішов на фронт та не повернувся додому, повідомляє “Суспільне Черкаси”.

Загиблого лейтенанта виявили пошуковці в Росії. Його поховали біля батьків, а на прощання з’їхалися онуки та правнуки.

Степан Якименко уродженець села Вільхівчик, що в Звенигордському районі. Його племінниця Євдокія Базарна розповіла, що на війну в 41-ому пішов у 21 рік, а дядька знає лише із розповідей рідних:

“Він дуже добре вчився, закінчив десять класів. Призвали його в армію, а після армії він поїхав навчатись в Одеське училище. Три роки він вчився, але додому не приїжав, оскільки не пускали. Останнім його лист був із повідомленням, що їде на фронт”.

На зв’язок лейтенант більше не виходив.

Воювати пішов і брат Степана – Федір, який теж не повернувся додому. Правнучка бійця Ніна Попович розповіла, що у 1945 батькам повідомили, що обоє їхніх синів зникли безвісти:

“Війна забрала двох синів, так вони не повернулися. І от тільки через 80 років він повернувся на свою рідну землю, у своє рідне село”.

Керівник Чернігівського відділення Союзу пошукових загонів України Василь Журахов, розповів, що останки солдата виявили пошуковці в Росії і передали на Батьківщину. Бійця виявили на місці проведення операції “В’яземський котел”. З його слів, там загинуло 600 тисяч осіб.

“Вони мені зателефонували і я знайшов рідних. Рідні написали листа з проханням, щоб захоронити бійця на Батьківщині”.

Особистість лейтенанта встановили завдяки медальйону. Стерті дані відновили на експертизі.

“Прізвище, ім’я, дата народження, домашня адреса, адреса рідних і хто там із рідних залишився. Листочок вкладався у капсулу і солдат її з собою постійно носив. Є варіанти установлення особистості за підписами на одязі. Але це не зовсім точно. Бо бувало, що речі губилися або передавалися. І ще варіант – по залишках документів”, — зазначив Василь Журахов.

За його словами, протягом останнього року на Батьківщину повернули шестеро українських солдатів, яких донині вважали безвісти зниклими.