Праведники народів світу з Черкащини

14 Травня 2021 11:30

Сьогодні, 14 травня 2021 року, Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв в роки Другої світової війни.

Олександра Шулежко (на фото праворуч) урятувала життя сотню дітей різних національностей, серед яких і 25 євреїв. За переховування євреїв німецька окупаційна влада розстрілювала. Радянська влада звинувачувала  Шелужко в пособництві окупантам.

Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» у Дніпрі був виданий довідник за редакцією директора інституту І.Я. Щупака, який подає систематизовану інформація про українців, удостоєних почесного звання «Праведників народів світу» за порятунок євреїв в часи Голокосту.

Серед 2654 українців-«Праведників народів світу» – 57 наших земляків, уродженців сучасної Черкаської області. В умовах нацистської окупації вони проявили найкращі людські якості, та, часто ризикуючи власним життям, рятували від неминучої загибелі переслідуваних євреїв, дорослих та дітей. Встановлена в центрі Черкас меморіальна дошка нагадує жителям міста про важку долю та великий гуманістичний подвиг жінки та матері, «Праведниці народів світу» Олександри Максимівни Шулежко.

Денис Кулик, завідувач сектору воєнної історії Черкаського обласного краєзнавчого музею