Сьогодні 28 травня: цікаво знати

28 Травня 2021 07:30

28 травня у народі колись вшановували Пархома, про якого говорили: «Прийшов Пархом – тішся теплом». Також підмічали, якщо день на Пархома теплий, то все літо має бути теплим.

За церковним календарем 28 травня вшановують Пархомія Великого, святителя Ісайю, благовірного царевича Дмитрія.

Іменинниками 28 травня є:

Дмитро, Пархом, Анастасія, Макар.

28 травня відзначають:

  • День прикордонника
  • День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України
  • Всеукраїнський день краєзнавця.

Чи знаєте ви, що:

Конвалія травнева або ж Convallaria majalis є завсідницею дубово-соснових, дубових та заплавних лісів, у тіні яких вона часто формує густий покрив. Рослина буквально нашпигована хімікатами, серед яких є 38 серцевих глікозидів. Ряд з них має медицинське використання, а всі разом вони роблять з конвалії досить таки токсичну красу.

Всі частини Convallaria majalis отруйні, а особливо небезпечними є червоні плоди, які можуть видаватися привабливими до поїдання.

Запах конвалії збиває з ніг багатьох шанувальників вишуканих ароматів. 1956 року компанія «Діор» та її парфумер Едмонд Рудницька випускають на ринок «Діоріссімо» – парфуми, які імітували запах конвалії. Це була нелегка робота, адже з квіток рослини неможливо отримати ефірні олії. Проте вправляння в хімічній лабораторії дали свої плоди і «Діоріссімо» продовжує й понині входити до переліків найкращих ароматів усіх часів (за інформацією ботаніка Олексія Коваленка)