Фірма албанця з арештованої квартири хоче мільйонну концесію в Черкаському онкодиспансері

3 Червня 2021 14:50

“Свіжа фірма” громадянина Албанії, з арештованої квартири столичного ресторатора, хоче зайти з концесійним інвестпроектом на обласний онкодиспансер.

Це одна з можливих форм реалізації задуму обласної влади, щодо оновлення технічної бази Черкаського обласного онкологічного диспансеру новим лінійним прискорювачем. Проблема з вибором шляху реалізації оновлення розсварила голову ОДА Олександра Скічко та голову облради Анатолія Підгорного, останньому навіть загрожує імпічмент від депутатів. 

На сесії Черкаської облради 4 червня депутати вирішуватимуть долю лінійного прискорювача, онкодиспансера, бюджетних грошей і… голови облради Анатолія Підгорного. novadoba.com.ua

Сучасний лінійний прискорювач необхідний Черкаському обласному онкологічному диспансеру для ефективного здійснення радіотерапії хворих. За інформацією яка публічно озвучувалася, вартість одного такого апарату складає порядка 60 млн. грн. Таких коштів, щоб сплатити відразу, обласний бюджет не має, тому є два шляхи — брати апарат у лізинг або ж використати державно-приватне партнерство (концесія).

При застосуванні лізингу сплачується певна частина вартості апарату, решта суми виплачується поступово згідно договору-лізингу з коштів які буде отримувати онкологічний диспансер від НСЗУ, використовуючи апарат за призначенням.

При застосуванні концесії, встановити апарат та налагодити його роботу має приватний суб’єкт господарювання, після чого отримуватиме кошти НСЗУ за надання послуги з радіотерапії.

Черкаська обласна рада вже отримала пропозицію від ТОВ “Хелскер Солюшн” на здійснення державно-приватного партнерства (концесії) для реалізації проекту оновлення Черкаського обласного онкологічного диспансеру

Ціна питання з прискорювачем – 70 млн. грн.

Вже перше публічне обговорення шляхів реалізації проекту, на сесії облради наприкінці квітня, викликало дискусії. Так, депутат від фракції “Європейська солідарність” Олександр Радуцький запропонував позачергово включити до порядку денного проект рішення який відкривав шлях для концесії. Натомість представник ВО “Батьківщина” Михайло Мушієк запропонував проект рішення, що передбачав лізинг. Обидві пропозиції тоді не набрали достатньої кількості голосів та не були внесені до порядку денного.

На сьогодні виконавчим апаратом Черкаської обласної ради підготовлено проект рішення про недоцільність державно-приватного партнерства з ТОВ “Хелскер Солюшн”.

Фірма ТОВ “Хелскер Солюшн” зареєстрована в грудні минулого року громадянином Албанії, в арештованій квартирі яка належить ресторатору з Оболоні Віталію Саверченку. До середини лютого цього року директором фірми значився Олександр Квіташвілі (найімовірніше міністр охорони здоров’я України часів Президента Петра Порошенка).

Нагадаємо, народний депутат від “Слуги народу”, голова профільного “медичного” комітету Верховної Ради Михайло Радуцький свого часу пропонував знову призначити міністром охорони здоров’я Олександра Квіташвілі.

Як відомо, Михайло Радуцький лобіює масове поиширення концесії у сфері охорони здоров’я.

За матеріалами сайту “Кропива”