Сьогодні 7 червня: це цікаво знати

7 Червня 2021 06:15

7 червня відзначають велике церковне свято – Третє знайдення глави Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана. У народі цей день називають Івановим днем.

Саме Іоан був найближчим до Ісуса Христа серед його учнів. За життя Іоан проповідував християнську віру.

У народі говорили, що з Іванового дня пішли шкідливі (медяні) роси, які приносять рослинам хвороби. Тому, зазвичай, віряни зверталися до Іоана Предтечі з проханням захистити поля від медвяної роси.

Нерідко 7 червня збирали лікарські трави. Також на свято 7 червня часто гримить грім.

Іменинники 7 червня:
Іван, Федір, Інокентій, Ферапонт.

7 червня народились:

1827 – Георгій Андрузький – український громадський діяч, поет. Член Кирило-Мефодіївського товариства (1846).

1926 – Анатолій Базилевич – український графік. Ілюстрував народні казки, «Пана Халявського» Г. Квітки-Основ’яненка, «Енеїду» і «Наталку-Полтавку» І. Котляревського, твори І. Франка, Марка Вовчка, С. Руданського та ін. Народний художник України.

1930 – Іван Кандиба – український правозахисник, член-засновник Української Гельсінської групи.

Події 7 червня:

1919 – у Нью-Йорку вперше проведені письмові тести для одержання посвідчення водія.

1920 – уряд Української Народної Республіки переїхав з Вінниці до Жмеринки.

1929 – згідно з Латеранськими угодами, в центрі Риму утворено суверенну державу Ватикан.

1991 – Верховна Рада України прийняла рішення про перепідпорядкування Україні союзних підприємств на території республіки.

7 червня відзначають:

  • Всесвітній день продовольчої безпеки.
  • День відеомагнітофона.
  • День шоколадного морозива.
  • День сонцезахисних окулярів.

Чи знаєте ви, що:

Кліматичні зміни призводять до погіршення врожаю арабіки у всьому світі і це дуже сумна новина. Але є хороша новина і вона називається стенофіла.

Стенофіла — це один з видів кави, що існує у дикій природі. Донедавна єдина інформація, яка була відома про стенофілу датувалась ще 1898 роком. Тоді начальник королівського саду Тринідад описав смак стенофіли як чудовий і який дорівнюється найкращій арабіці.

Стенофілу культивували навіть у кінці 19 століття у Ґвінеї, врожай експортувався в основному до Франції. Зрештою вона почала проростати у Сенеґалі, Ґані, Кот-д’Івуарі та Уґанді.

У 2018 році двоє ботаніків: доктор Аарон Девіс та Джерсі Аггар вирушили до Сьєрра-Леоне щоб розшукати цю дивовижну рослину. Вони знайшли в лісі декілька рослин, але ті росли в місці, яке потенційно буде знищене через втручання людини.

Та вони змогли детально описати те що знайшли. «Стенофіла» буквально означає «вузьколиста», від грецького стено — вузький, філа — листя. Квітка стенофіли має від 7 до 10 пелюсток (тоді як арабіка і робуста зазвичай мають 5 пелюсток).

Цикл її життя залежить від опадів — коли спекотно вона не цвіте і не плодоносить. Ще однією відмінністю є стиглі плоди чорного, а не червоного, кольору.

На даний час Сьєрра-Леоне займає 0,04% на світовому ринку кави. В основному там вирощується арабіка та робуста. В сільському господарстві країни задіяно 68% населення, при цьому обробляється лише 36% земель придатних до сільського господарства.

Вченими та спеціалістами кавової галузі були продегустовані зразки кави Стенофіла і от якого висновку вони дійшли — що смак її складний, дещо солодкуватий, подібний до спешалті арабіки.

Тож, безумовно, потенціал ця кава має. Цілком можливо, що згодом вчені зможуть її схрестити з іншими видами кави аби досягти більшого врожаю при гарній витривалості. (за матеріалами @NashaKava)