З Києва до Канева планують пустити “Ракету”

7 Червня 2021 12:00

Річкою Дніпро незабаром курсуватимуть швидкісні теплоходи “Ракета”. Першим планують запустити маршрут “Київ — Канів” із зупинками в інших містах. Попередньо, шлях складе близько двох годин.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу “Дом” повідомила голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.За її словами, такі маршрути створюють передусім із туристичною метою.

“Підсумкова ідея: щоб ці кораблі частіше ходили, і були б такі маршрути, коли люди, припустимо, виходять у Переяславі, у них кілька годин екскурсія музеями, потім їдуть до Канева — там теж екскурсії”, — пояснила Олеськів.

Передбачається, що шлях на “Ракеті” від Києва до Канева складе близько двох годин.

Наразі фахівці вивчають логістику щодо Дніпра.

“Спілкуємося з власниками таких плавзасобів, а також із потенційними інвесторами з країн Західної Європи, щоб такі маршрути Дніпром почали знову ходити”, — додала Леськів.

“Ракета” — серія швидкісних пасажирських річкових суден на підводних крилах, які активно використовувалися в СРСР. В Україні в 1970-х ходило понад 150 “Ракет”. Але після 1990-х цей вид транспорту став економічно не вигідним. І більшість зі 150 “Ракет” продали за кордон. Частина судів досі ходять в Греції, в Таїланді та Канаді.

Станом на 2018 рік в Україні було лише чотири “Ракети”, випущені на вітчизняних заводах. Дві з них виготовлені у 2002 році в Феодосії. Ці “Ракети” використовуються на півдні країни, зокрема, в Миколаєві.