Сьогодні 23 червня: це цікаво знати

23 Червня 2021 01:01

фото з мережі

У народі не любили 23-е червня, День Тимофія, бо вважали, що все, що відбувається в цей день є лихим. Також цей день ще називали «мишачим», бо саме у цей період року з’являлося багато мишей. Люди вірили, що на Тимофія не можна виносити з дому сміття та варто прислухатися до землі – якщо вона стогне, то скоро буде пожежа.

Наші предки у цей день намагалися робити добрі справи. Наприклад, в деяких селах існував звичай годувати на Тимофія жебраків. Всі жителі разом готували обід, накривали посеред села столи та пригощали знедолених.

Погоду 23 червня передбачали по диму від вогнища: якщо він піднімається стовпом – на ясну погоду, стелиться по землі – до негоди. Якщо на світанку на Тимофія задуха, то чекай дощу. А от якщо мокриця розпустила свої квіточки вже на світанку – день буде ясним та теплим.

За церковним календарем 23 червня вшановують священномученика Тимофія, єпископа Пруського; святителя Іоанна, митр. Тобольського; преподобного Силуана, схимника Києво-Печерського; мучеників Олександра, Антоніну, діву; преподобного Феофана Антіохійського; святителя Вассіана, єпископа Лавдійського та знайдення мощей святого Василія, єпископа Рязанського.

Іменинники 23 червня:
Антоніна, Олександр, Василь, Іван, Феофан.

23 червня відзначають:

  • День державної служби в Україні.
  • День державної служби ООН.
  • Міжнародний Олімпійський день.