У Черкасах заснували щорічну премію імені «батька української Конституції»

28 Червня 2021 16:02

До 25-річчя з дня прийняття Основного Закону країни в Черкаському державному технологічному університеті вирішили увіковічити пам’ять відомого українського політика, уродженця Черкас, колишнього проректора з навчальної роботи Черкаського інженерно-технологічного інституту, народного депутата України другого, третього та шостого скликань, одного з творців Конституції України, прийнятої 28 червня 1996 року, Михайла Сироти.

Михайло Сирота очолював Тимчасову спеціальну комісію, яка підготувала остаточний проект документа. На фото – “конституційна ніч” у парламенті, 28 червня 1996 року.

Рішенням Вченої ради вишу ім’я видатного державотворця присвоєно навчальному корпусу ЧДТУ № 3. Саме в цьому корпусі Михайло Дмитрович навчався та працював,  тут знаходиться меморіальна дошка пам’яті відомого політика. Вікна цього корпусу виходять на Площу знань, де височіє погруддя Михайла Сироти.

фото з сайту ЧДТУ

Тим же рішенням Вченої ради було засновано щорічну Премію «батька» Конституції України Михайла Сироти за вагомі наукові досягнення здобувачів вищої освіти ЧДТУ  за мультидисциплінарним напрямом.

Для довідки: Михайло Дмитрович Сирота народився в Черкасах у родині науковців та пройшов шлях від студента до проректора із навчальної роботи Черкаського інженерно-технологічного інституту  (нині – Черкаський державний технологічний університет). У день ухвалення Конституції України народний депутат України Михайло Сирота упродовж 15 годин простояв за трибуною Верховної Ради України, відстоюючи права та обов’язки громадян України, прописані в новому Основному Законі держави, за що й отримав почесне народне визнання, як «батько української Конституції».