День Дніпра: 10 фактів про найбільшу річку України

3 Липня 2021 13:00

Щорічно у першу суботу липня відзначається Міжнародний день Дніпра – четвертої річки в Європі за довжиною. Для України Дніпро є головою водною артерією. Ця річка забезпечує водою 70% населення країни.

Дамба на Дніпрі, Черкащина

1. Річка Дніпро зародилася близько 6 млн років тому

Дослідження українського географа і геолога Максима Веклича довели, що Дніпро зародився близько 5-6 млн років тому, в Берегівський час, після трансгресії палеоген-неогенового моря. Історія України-Русі пов’язана з Дніпром. Його басейн є центральним місцем етногенезу й націогенезу українців.

2. Найбільший відрізок Дніпра протікає саме Україною крізь 8 областей

Дніпро перетинає території трьох країн – України, Росії та Білорусії – і загальна довжина річки сягає 2 201 км (до будівництва на річці водосховищ, її природна довжина становила 2 285 км).

При цьому більшу частину шляху Дніпро протікає саме по території України. Довжина русла Дніпра в межах нашої країни становить 981 кілометр, а площа басейну – 291,4 тисячі квадратних кілометра.

Річка та її притоки зрошують 8 густозаселених областей України: Чернігівську, Київську, Черкаську, Кіровоградську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську.

Вид на м. Херсон з повітряної кулі, Антоновський міст через р. Дніпро

3. На дні Дніпра можна знайти скарби

У районі порогів річки деякі аквалангісти шукають скарби, імовірно затонулі тут разом з потерпілими крах суднами. Одна з легенд говорить, що війська отамана Івана Підкови після чергового нападу на Стамбул перевозили через поріг дивовижні багатства. Кажуть, що в їх числі була статуя коня, цілком відлита із золота. Кілька кораблів розбилися на порогах, а скарби залишилися десь на дні.

Професійні дайвери сьогодні продовжують вивчати дно Дніпра біля старовинних міст, розраховуючи виявити історично цінні артефакти, і зовсім не дарма. Багато знахідок просто вражають: унікальна зброя і посуд, останки стародавніх тварин і так далі. На тих ділянках, які були затоплені після пуску великої кількості ГЕС, аквалангістами були виявлені залишки християнського храму та інших будівель.

4. У Дніпрі живе найбільший гризун Євразії

У Дніпрі та його притоках водиться найбільший гризун Євразії – річковий бобер. Полювання на нього в Україні заборонено.

Крім того, у затонах живе річкова видра, а біля річки й частково у воді – норка. Вони занесені до Червоної книги України.

5. У Дніпрі водяться близько 70 видів риб

У Дніпрі водяться майже всі з відомих в Україні видів риб. Нижня частина річки багатша на рибу — там водиться 60—65 видів, тоді як біля Києва — лише 40.

У цілому за час існування водосховищ видовий склад риби в Каховському водосховищі зменшився від 67 до 56, в решті — від 58 до 45-50.

Також у Дніпрі водиться 2 види раків: довгопалий та товстопалий.

6. Дніпро стикнувся з екологічними проблемами вже у середині XX століття

Уже в середині XX століття почали давати про себе знати екологічні проблеми. Це, в першу чергу, забруднення води промисловими стоками та хімікатами сільського господарства, побутовими відходами. Вони засмічують не тільки воду, а й береги великої ріки. Спостерігається руйнування охоронної прибережної зони в результаті порушень правил забудови.

Свято Міжнародний день Дніпра засновано з метою пропаганди серед людей бережливого ставлення до Дніпра, збереження екологічної і культурної спадщини Славутича.

7. За 50 років Дніпро може обміліти вдвічі

Україна за кілька десятиліть ризикує потрапити у залежність від інших країн через нестачу води: якщо нічого не робити, за 20 років степ підійде до Києва, за 50 років Дніпро обміліє вдвічі.

Щороку температура повітря у Києві впевнено перевищує норми на 2°С, і якщо такі темпи збережуться, то протягом менш як 10 років температура зросте ще на 5°С, і це позначається на водних ресурсах.

За даними Асоціації рибалок України, у столичній акваторії з’явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами. Так, нові острови вже визирають з води між мостами Метро і Патона.

8. До Дніпра прилягає понад 10 заповідних зон України

Сьогодні до Дніпра прилягає більше 10 заповідних зон України. Найбільші з них:

  • Кременчуцькі плавні — регіональний ландшафтний парк, розташований між двома частинами Кременчука у середньому Подніпров’ї. Створено 12 липня 2001 року. Площа — 5 080 га.
  • Канівський природний заповідник — створений в 1923 році природний заповідник площею 2 049 га неподалік Канева (Черкаська область) на правому березі і заплавних островах Дніпра. Межує безпосередньо з могилою Тараса Шевченка на Тарасовій (раніше — Чернечій) горі.
  • Дніпровсько-Орільський природний заповідник — заповідник в долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне русло Орілі), створений в 1990 році. Площа — 3 766 га.
  • Національний заповідник “Хортиця” — створений ще у 1965 році, а статус національного отримав 6 квітня 1993 року постановою Кабінету Міністрів України № 254. До його складу входить сам острів Хортиця і прилеглі острови та скелі: Байда, Дубовий, Ростьобин, Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березі Дніпра, що мають загальнодержавне та історично значення. Загальна площа заповідника — 2 386,86 га.

9. Наприкінці ХХ ст. в Дніпро потрапили радіоактивні елементи

Внаслідок Чорнобильської аварії у 1986 році в Дніпро потрапили радіоактивні елементи. Атомна станція розташовується всього лише за 30 км від Київського водосховища. Збільшилася площа боліт, цьому посприяло будівництво 6 гребель, які перегородили річку.

10. Найбільша гребля на річці Дніпро розташована в Запоріжжі

Найбільша гребля на річці Дніпро – Дніпровська ГЕС. Розташована в Запоріжжі. Побудована в 1927-1932 роках.

Джерело: Рубрика