У повітрі Черкас зашкалює формальдегід

7 Липня 2021 17:17

Перевищення гранично допустимих концентрацій за середньодобовим вмістом фіксують в атмосферному повітрі Черкас у період 29 червня до 3 липня.

Основним джерелом потрапляння формальдегіду в довкілля є викиди у повітря, зумовлені діяльністю людини, однак джерела його виникнення та розповсюдження можуть мати як антропогенний, так і природний характер

Про це повідомляє обласний гідрометеоцентр, спираючись на результати на трьох стаціонарних постах у центрі міста, Південно-західному та Дніпровському мікрорайонах.

Зокрема, ГДС с.в. формальдегіду перевищено у 3 – 9,1 рази на вулиці Гетьмана Сагайдачного у Дніпровському мікрорайоні. Це найбільший показник за 2021 рік.

Також перевищено показники діоксиду азоту – у 1,2 -1,3 рази в цілому по місту з 30 червня по 1 липня; пилу – у 1,2 -1,3 рази в цілому по місту; аміаку – 1,1 – 1,4 рази в цілому по місту.

Найбільш забрудненим районом міста став Дніпровський мікрорайон.

“Концентрації формальдегіду визначаються лише у Дніпровському мікрорайоні, за рішенням Черкаського міськвиконкому. Рівень забруднення в інших районах невідомий, але може бути ще вищим. Підтримуємо запровадження спостережень за цією шкідливою речовиною в інших районах міста”, – повідомляють в гідрометеоцентрі.

За прогнозами синоптиків, найближчими днями метеорологічні умови слабо сприятимуть розсіюванню шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери. В період слабовітряної спекотної погоди будуть підвищуватись майже всі концентрації забруднюючих речовин.