Загадка кам’яного кромлеха кургану у Вербівці

9 Липня 2021 13:00

У світлі цьогорічних розкопок археологів із Дніпропетровщини, яким пощастило дослідити кам’яний кромлех під насипом кургану біля с. Новоолександрівка, що його журналісти охрестили “Українським Стоунхенджем”, фахівці Черкаського археологічного музею розповідають про схожий археологічний комплекс, знайдений на теренах Черкащини.

Реконструкція Вербівського кромлеху (худ. А. Трофімов)

У 1903 р. між селами Вербівка та Томашівка (Тимошівка) тодішнього Чигиринського повіту (нині – Кам’янщина Черкаської області) місцевий поміщик Давидов розкопав курган, в якому виявив кам’яний кромлех – коло, утворене з вертикально встановлених плит.

Через два роки унікальну знахідку оглянув голова Імператорської археологічної комісії граф Олександр Олександрович Бобринський. Ним було зроблено опис кромлеху та здійснено його фотофіксацію.

Дослідник Вербівського кромлеха – граф Олександр Олександрович Бобринський

Конструкція в діаметрі сягала 7 м. В одному місці коло переривалося, утворюючи вхід. Всередині кромлеха, за свідченням розкопщиків, знаходилися рештки поховань: кілька скелетів дуже поганої збереженості, які супроводжувалися уламками глиняних горщиків з геометричним орнаментом, а також кількома кістяними намистинами-пронизками.

Плити кромлеха мали висоту 1,5-2 м. Їх, на думку О. Бобринського, було притягнуто за 50 км з району Чигирина.

Над камінням простежено залишки дерев’яного перекриття. На 17 з 29 плит на зовнішній стороні було зафіксовано гравіювання. Це були знаки та орнаменти у вигляді ліній, зиґзаґів, кутів, хрестів, ромбів. Зображення, найімовірніше, нанесені на камені після спорудження кромлеху.

Вербівський кромлех. Кам’яні плити з гравіюванням (фото О. Бобринського)

Згодом О. Бобринський розкопав неподалік с. Вербівка ще кілька курганів. В них він виявив поховання, перекриті деревом, у яких знаходилися скорчені скелети, кості яких були пофарбовані вохрою (мінеральним барвником червоного кольору).

Орієнтація небіжчиків – головою на схід. Поряд з ними знайдені крем’яні вістря стріл, ножеподібна пластина. Обряд поховання та інвентар дозволяють датувати ці поховання, як і Вербівський кромлех, до ямної культури доби ранньої бронзи (1-а пол. ІІІ тис. до н. е.).

У 1966 р. з метою пошуку решток Вербівського кромлеху на Черкащину приїздив відомий російський радянський археолог, фахівець з первісного мистецтва Олександр Олександрович Формозов. Але жодних слідів унікальної кам’яної споруди йому знайти не вдалося…