“Велике будівництво”: ремонтуючи дорогу, будівельники знищили скіфський курган біля Тального

14 Липня 2021 18:46

Під час ремонту дороги був знищений один зі скіфських курганів біля села Соколівочка Черкаської області. Археологи вимагатимуть негайних розкопок коштом будівельної організації.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини Державного історико-культурного заповідника “Трипільська культура” Олександр Назаров, передає Укрінформ.

“Минуло більше як місяць з того часу, як органами охорони культурної спадщини було виявлено факт пошкодження одного з курганів пам’ятки археології – курганної групи між містом Тальне та селом Соколівочкою на Черкащині. Пошкодження сталося під час ремонту автодороги Н-16, який проводиться в рамках проєкту “Велике будівництво”. Наразі автодор акуратненько там все вирівняв і затрамбував, а на папері “клеє дурня”, типу “ми взагалі не розуміємо, про що ви”, – повідомив Назаров.

Інформацію підтвердив у розмові з кореспондентом Укрінформу Микола Суховий – провідний консультант відділу охорони та культурної спадщини Черкаської ОДА.

“Пам’ятку справді пошкоджено. Зараз ми висуваємо претензії будівельній організації. За законом вона має профінансувати розкопки кургану своїм коштом. Сподіваємося, що так і буде”, – сказав Суховий.

Соколівочка належить до Тальнівської громади Звенигородського району. За словами міського голови Тального Василя Сідька, будівельні роботи здійснює ШРБУ-48 з міста Умань. Дорогу Н-16 мають здати в експлуатацію цього року.

Джерело: Укрінформ