Сьогодні 19 липня: це цікаво знати

19 Липня 2021 07:47

фото Анна Алабіна

У народі 19 липня намагалися встати раніше і пройтися босоніж по росі, оскільки вважалося, що роса має цілющі властивості. Вона додає сил, бадьорості, подарує людині міцне здоров’я. У цей день зазвичай варили варення з чорної смородини.

Також намагалися 19 липня завершити усі польові роботи, оскільки попереду були дощі, і важливо встигнути закінчити все до настання негоди. Спостерігали за місяцем: «Місяць на небі добре проглядається – буде багатий урожай»; «Місяць здається зеленуватим – в найближчі дні почнуться дощі»; «Місяць здається великим і туманним – можливе похолодання»; «Блискучий і білий місяць – буде холодна погода без опадів».

За церковним календарем 19 липня вшановують преподобного Сисоя Великого; преподобного Сисоя, схимника Києво-Печерського; знайдення мощей праведної діви Юліанії, княгині Ольшанської; мучеників Марину, Марфу, Авдифакса, Авакума, Кирина, Валентина пресвітера, Астерія та інших багатьох у Римі; мучеників Ісавра диякона, Інокентія, Фелікса, Єрмія, Василія, Перегрина, Руфа та Руфина; мученика Коїнта Фригійського; мученицю Лукію, діву, і з нею мучеників Рикса, Антонія, Лукіана, Ісидора, Діона, Діодора, Кутонія, Ароноса, Капика і Сатура.

Іменинники 19 липня:
Антоній, Валентина, Василь, Уляна, Юліана.