Розстріляли у вересні 1941-ого: на Черкащині перепоховали жертв катів НКВС

23 Липня 2021 14:25

У Шрамківці колишнього Драбівського, а тепер Золотоніського району, перепоховали жертв НКВД на новій ділянці цвинтаря. За християнським звичаєм поховано останки дев’яти людей. Серед яких були військовослужбовці РСЧА, цивільні, і, зокрема, жінка.

Як повідомляють в Інституті Національної пам’яті, пошук та ексгумацію неподалік села Яворівка здійснювало приватне підприємство “Пам’ять і слава” на замовлення УІНП. Представники цього підприємства також займались перепохованням останків.

“У ході робіт було встановлено, що розстріли здійснювалися у вересні 1941 року, і що загиблі мали відношення до 26-ї армії Південно-Західного фронту, – повідомив завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини у Державний історико-культурний заповідник “Трипільська культура”, чиї фахівці брали участь у пошуках та ексгумації, Олександр Назаров. – За свідченнями місцевих жителів, серед загиблих мала бути й вчителька німецької мови зі Шрамківки. Нажаль, більшість поховань були зруйновані мародерами, при цьому з них щезли практично всі особисті речі, елементи одягу та навіть велика кількість кісток, які б дали змогу визначити стать загиблих чи приналежність до військових чи цивільного населення. Однак, певна закономірність у розташуванні могил наштовхує на думку, що десь в архівах існує не тільки список розстріляних, а й схема розташування поховань, так що є дуже велика імовірність того, що з часом особи загиблих буде ідентифіковано”.

За словами Олександра Назарова, що Черкаси за кількістю жертв діяльності катів НКВС посідають третє місце в Україні. І при цьому тема ця й досі лишається поза полем зору більшості дослідників:

“За майже 30 років Незалежності нинішнє перепоховання було в області першим, а скільки ще таких розстрільних ям не знайдено?”