Соняшнику й кукурудзі – добре, а от картопля може бути дрібною: як спека вплине на врожай

24 Липня 2021 19:30

Липень – це відповідальна пора не лише для збирання врожаю ранніх хлібів, а й для формування врожаю пізніх. Як правило, його атрибутом є спека, яка сприяє швидкому проведенню жнив, достиганню та накопиченню цукрів у плодах і ягодах та погіршує види на врожай пізніх.

У цьому році спека незвичайна. Хоч вона вже і спостерігається упродовж 13-19 днів, а значить сприяла жнивній кампанії, проте не перевищувала межу +35°, коли ростові процеси у рослин припиняються. Та й супроводжувалася високою вологістю повітря і розбавлялася періодичними дощами, пояснює директор Черкаського обласного гідрометеоцентру Віталій Постригань.

Високі температури 30..34°, звичайно, пригнічували розвиток сільськогосподарських рослин. В районах південного сходу, де розпочалася ґрунтова засуха і вологозапаси грунту під пізніми в метровому шарі становлять 45-50 мм, що у 1,5-2 рази менше ніж на решті площ, відмічалася втрата тургору та передчасне пожовтіння листя кукурудзи. Проте, рослини продовжували рятувати висока вологість повітря в денні години, а значить відсутність суховіїв, та тривалі роси, які дозволяли їм відновлювати або ж підтримувати. Тож наразі умов для значного зниження врожаю немає. Зокрема, кукурудза, яка походить із тропіків та посухостійкий соняшник, відмінно почуваються в такому діапазоні температур.

Проте, високі температури грунту на глибині 10 см передчасно припинили формування та ріст бульб та зменшили приріст кореня у решти коренеплодів. Доречі, по всій області середня температура за другу декаду липня 29-30° спостерігається вперше.

Опади 19-21 липня та зниження температурного режиму, покращили агрометеорологічні умови для розвитку та формуванню врожаю сільськогосподарських рослин на всій території області. Лише на площах, де локально пройшли залпові зливи (за спостереженнями метеостанції Умань 21 липня за 3 години опадів випало 70% місячної норми), спостерігалося шквалисте посилення вітру та град, відмічалося полягання посівів зернових культур, завдано шкоди городнім та плодовим. В масштабах області таких площ небагато.

За консультацією синоптиків, повернення спеки у супроводі грозових дощів очікується з 28 липня.

Тож, врожай залишається в значній залежності від погодних умов. У разі супроводження спеки суховіями, збільшення посушливих площ, зменшення врожаю може скласти до 30%.