Перший християнський храм у Черкасах міг бути у ІV ст. на місці готелю “Дніпро”

28 Липня 2021 14:16

Щорічно 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира ми відзначаємо державну пам’ятну дату на честь Хрещення Київської Русі-України у 988 році.

Знахідки з розкопок черняхівського могильника Черкаси-Центр ІV ст. в експозиції Черкаського краєзнавчого музею

Але ще задовго до Х ст. перші християни з’явилися у нашому краї. Це були представники племен черняхівської культури ІІ-V століть нашої ери, чия культура формувалася під провінційно-римським впливом. Воюючи і торгуючи з римлянами, наймаючись у допоміжні війська Римської імперії, черняхівці стали провідниками римського культурного та релігійного впливу на наші землі.

Разом з досягненнями римської цивілізації до нас у цей час проникло і християнство.

За результатами досліджень черняхівських могильників на території нашого краю стало відомо, що від 2 і більше відсотків поховань мали ознаки християнських. Небіжчики в них лежали випростано, головою на захід; на відміну від язичницьких поховань, не містили поховальних дарів, жертовної їжі, тобто були практично безінвентарними, що є характерним для християнського поховального обряду.

Така картина спостерігається і на черняхівському могильнику ІV ст. у центрі Черкас. Можливо, саме тоді було споруджено вірянами перший невеличкий християнський храм на території нашого міста. Ймовірно, він знаходився там, де зараз побудовано готель «Дніпро», а у ІV столітті було поселення черняхівців, де мирно і дружно жили представники різних релігійних течій.

Юріївська церква (Канівський Успенський собор Святого Георгія) у 1144 р. Графічна реконструкція Асєєва Ю.С.

Із усіх давніх християнських храмів Черкащини найкраще зберігся до наших днів Канівський Успенський собор Святого Георгія, збудований ще у 1144 р. Менше поталанило спорудам Зарубського монастиря ХІІ ст. Деякі археологічні знахідки, виявлені на місці їхніх руїн, можна побачити у залі №7 Черкаського обласного краєзнавчого музею. Там же демонструється колекція натільних хрестів Х-ХІІІ ст.

Лариса Сиволап, завідувач сектору археології краю, Тамара Кургіна-Коваленко, старша наукова співробітниця сектору археології краю Черкаського обласного краєзнавчого музею