Чемодан, вокзал, Польща або Як влада своїх громадян на багаті країни відправляє

10 Серпня 2021 12:00

фото ukrinform.ua

У першій президентській промові Зеленському написали, що він буде захищати всіх українців, бо він знає, що НАС – 65 МІЛЬЙОНІВ!

За два роки пр владі офіс президента вже підкоригував цю патріотичну позицію і закликав на ЄВРО-2020 вболівати за національну збірну… аж 40 МІЛЬЙОНІВ?!
Але це всього навсього проблема, а біда, що перетворюється на трагедію, в іншому – в бездарній соціально-економічній та гуманітарній політиці, яка спонукає активних людей шукати щастя по світах!

Вже багато мовлено і написано про тисячі лікарів , які не отримавши уваги від власної держави, поїхали до Польщі, Чехії… де поваги до них більше.

Нині ж триває чергова хвиля української студентської міграції до Польщі, Словаччини, Угорщини,Чехії…

Як відомо, в Польщі нині вже навчається біля 40 тисяч наших студентів, що складає близько 55 відсотків від всіх іноземних студентів у цій країні.

Чому в цьому році кількість молодих українців, які повезуть гроші своїх батьків до Польщі, не зменшиться, а збільшиться?

Справа у НЕАДЕКВАТНОСТІ використання інструменту ЗНО, яке за своєю природою правильне і корисне.
От вирішили освітянські чиновники математичне думання школярів рятувати: оголосили рік математики і тотальне ЗНО для всіх з математики! Щоправда, забули вчителів перепідготувати, відповідні програми і підручники оновити та технічне оснащення з інтернетом у кабінети математики до кожної школи забезпечити.
Тому й отримали результат – кожний третій випускник НЕ СКЛАВ ЗНО з МАТЕМАТИКИ?! Але ж фахівці одразу попереджали про небезпеку тотального ЄДИНОГО ЗНО для всіх! Було очевидно, що математика потрібна, але тести потрібно було робити 2 РІВНІВ: для технічних і гуманітарних спеціальностей.

Тепер про обов‘язкове ЗНО з англійської мови для вступу в магістратуру ДЛЯ ВСІХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ.
Я шаную і поважаю значення англійської мови, звісно після УКРАЇНСЬКОЇ. Але в результату маємо те, що більшість бакалаврів аграрного напряму, інженерів, вчителів шкіл… не пройшли випробування англійською і поїдуть вчитися у братню Польщу чи інші країни. Я тут мовчу про те, що ветеринари, агрономи, лісівники чи вчителі фізкультури та праці… якось могли б працювати без ідеального знання англійської, та й за роки магістратури могли підтягти цей головний предмет для наших рехформаторів на кошти американських платників податків.

А тепер про вимоги вузів Польщі для навчання українцями:ЗВИЧАЙНИЙ ШКІЛЬНИЙ АТЕСТАТ з будь-якими оцінками, ГРОШІ і співбесіда ПОЛЬСЬКОЮ. Як показує практика, перші дві вимоги головні, бо протягом перших місяців навчання треба ходити на курси з вивчення польської мови.

Як бачимо, польські урядовці не переймаються підтримкою англійської, а пропагують вивчення своєї – польської – мови.
І, звичайно, дбають про національну економіку та освіту: навчання у державних вишах щонайменше 800 євро на рік, у приватних – від 1 000 євро!

Тож, поки українські рехформатори на міжнародні та грантові гроші освоюють мільйони доларів, проводячи експерименти над вчителями і школярами й закриваючи школи, Польща радо зустрічає наших абітурієнтів та бакалаврів!

І найтрагічніше.
З кожним роком кількість заробітчан і студентів, які купують житло й працевлаштовуються після закінчення навчання в Польщі, зростає в ГЕОМЕТРИЧНІЙ ПРОГРЕСІЇ…

Микола Томенко, лідер Громадського руху “Рідна країна”