“…а я так мало, небагато благав у Бога Тілько хату”

11 Серпня 2021 15:14

Місце спокою, душевної благодаті та сили. Могила Тараса Шевченка у Каневі – особлива позначка на карті для кожного українця, який любить свою Батьківщину. Неподалік відтворено і перший народний музей Кобзаря. Днями “Тарасова світлиця” відзначила 30-річчя з дня історичної реконструкції.

“…а я так мало, небагато благав у Бога
Тілько хату”, – писав Шевченко у поезії “Не молилася за мене”.

Завдяки небайдужим патріотам на Тарасову мрію може подивитися кожен. Засновник фонду “Рідна країна” Микола Томенко брав безпосередню участь у збереженні і відновленні народного музею Кобзаря.

“Для нас це дуже важливо. Коли фонд “Рідна країна” шукає проекти, ми орієнтуємося на їх автентичність, українськість, душевність. Тому кілька років тому на прохання колективу заповідника ми перекрили хату, зробили оригінальне очеретяне покриття. Ця покрівля (а на її відновлення майстри витратили майже півтори тисячі очеретяних кулів), прослужить 25-30 років – за належного догляду, – розповів Микола Томенко. – Сьогодні цей меморіальний комплекс Шевченка в Каневі органічно пов’язує історію і мрію Шевченка про свою хату”.

Микола Томенко і очільник НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич. Ппроект із перекриття «Тарасової світлиці» здійснювався за підтримки заповідника «Переяслав»

Народна артистка України Наталя Сумська каже – для неї це місце особливе, тому часто тут буває.

“Хто ще веде нас дорогою до правди, до тієї стихії, яка утримує Україну? Тарас Григорович. Як Котляревський – основоположник української мови, Шевченко – всього українства”, – впевнена Наталя Сумська.

Детальніше – в сюжеті телекомпанії “Ільдана”: