Сьогодні 12 серпня: цікаво знати

12 Серпня 2021 06:00

фото з мережі

У народі 12 серпня називають Силин день, або ж Івана-воїна. Цього дня ті, у кого траплялися крадіжки, йшли до церкви і ставили свічку Іванові, перевернуту догори. Якщо вона горіла, люди вірили, що злодій страждає і поверне вкрадене. Згідно з прикметами саме 12 серпня потрібно багато працювати, щоб в інші дні бути здоровим, могутнім і активним. Прийнято було проводити різні обряди для того, щоб надати сил людини.

Поширена традиція 12 серпня зривати лопухи з трьох різних кущів і прикладати їх до ніг, якщо є больові відчуття.

Також вважалося, що посіяна в день Сили озимина – вродить сильно. І ще підмічали, якщо день похмурий і прохолодний, то дощу не буде, а якщо паркий, то дощ буде лити обов’язково.

За церковним календарем 12 серпня вшановують апостолів з 70-ох: Силу, Силуана, Крискента, Єпенета і Андроника; мученика Іоана, воїна; знайдення мощей преподобного Германа Соловецького; мучеників Поліхронія, єпископа Вавилонського, Парменія, Єлиму і Хрисотеля, пресвітерів, Луку і Муко, дияконів, Авдона і Сеніса, князів Персидських, Олімпія і Максима; священномученика Валентина, єпископа, і трьох учнів його – мучеників Прокула, Єфива та Аполлонія і праведника Авундія.

Іменинники 12 серпня:

Андроник, Валентин, Лука, Максим, Анатолій.