Нечутно входить осінь: погода на Черкащині зміниться з 18 серпня

16 Серпня 2021 14:14

Головним диригентом у погоді сьогодні, 16 серпня, та завтра залишається антициклон «ELFI». А це сонячно, сухо і спекотно – фінальний сплеск субтропічного тепла з температурою вдень 31-33º, вночі 15-17º. Утримання спеки та відсутність дощів сприяють проведенню жнивної кампанії в області, проте показник горимості в лісах швидко зростає до 4-5 класу, тому слід пам’ятати про заборону спалювання стерні, пожнивних залишків, розведення багать на полях.

За прогнозом Черкаського обласного гідрометеоцентру, в середу, 18 серпня, погода зміниться. Із північного заходу до нашого регіону надійдуть добре заряджені енергією атмосферні фронти циклону «LUCIANO».

Прогнозують уночі місцями, вдень повсюди помірні, в окремих районах значні грозові дощі. Вдень місцями шквалисте посилення вітру 15-20 м/с. Температура вночі 13-18º, вдень 25-30º.

Така нестійка з дощами погода збережеться і вночі 19 серпня. Вже вдень, атмосферні фронти покинуть Черкащину, атмосфера заспокоїться, дощі поступово припиняться. А прохолодне повітря, що надійде за атмосферним фронтом з північних широт включить зворотній лічильник тепла. Температура вночі 10-15º, вдень 21-26º.

Із п’ятниці 20 серпня до керування погоди знову приступить антициклон. Тому переважатиме сонячна та суха погода, із температурою вночі 10-15º, вдень 22-27º.

Узагалі, за кліматом з другої половини серпня літо йде на спад. Зі зменшенням висоти сонця над горизонтом та тривалості світлового дня починається загальне зниження середнього температурного фону. Недарма в народі казали: «Прийшов Спас – пішло літо від нас». Щоправда, кожного року закінчення літа має свої особливості. Бувало, що навпаки – друга половина серпня виявлялася теплішою за першу. У цьому році порушення традицій не очікується. Літо поступово відступатиме.