Черкаські депутати вдвічі збільшили ліміт голосів, необхідних для розгляду петицій

2 Вересня 2021 16:00

500 голосів замість 250 відтепер необхідно буде набрати на сайті Черкаської міської ради для того, щоб електронна петиція була винесена на розгляд сесії. За відповідне рішення на засіданні 2 вересня проголосувало 27 депутатів.

chmr.gov.ua

Як інформують у міській раді, проект рішення підготувала комісія з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту. Її голова Любов Майборода зазначила, що нині механізм петицій у Черкасах неефективний.

На підготовку рішень по петиціях департаментами та їхній розгляд на сесії витрачається багато часу, а механізм їхньої реалізації та контроль за виконанням практично відсутній.

У 2020 році на сесії було розглянуто 107 петицій, у 2021 — вже 97. На кожній сесії розглядається 8-15 петицій. Сесією міської ради за минулий рік підтримано 82% петицій, а виконано лише 5%.

Саме тому виникає необхідність збільшити кількість голосів для розгляду петицій, щоб виносити на розгляд найбільш значимі питання, зазначають у міській раді.

Утім, за таке рішення не голосувала фракція “Голосу”.

“Не вважаю петицію інструментом вирішення проблеми, петиція – це можливість зібрати проблематику від суспільства, які питання зараз є важливими, зрозуміти, яка кількість людей готова боротися за неї, це певний сигнал для влади, щоб потім напрацювати механізм вирішення проблеми”, – цитує видання 18000 депутата від цієї політсили Сергія Шмигаля.

За його словами, нині в містах, у яких схожа з Черкасами кількість населення, кількість підписів становить 250. Зокрема, це Херсон, Чернігів, Полтава, Чернівці, Суми, Рівне.