Патріотична гривня з Чигиринським характером

2 Вересня 2021 12:29

Сьогодні українська національна валюта святкує своє 25-річчя. З почуттям гордості зазначаємо, що на аверсі 5-гривневої банкноти подано портрет гетьмана Богдана Хмельницького, на реверсі – церкви Святого Пророка Іллі в Суботові, що стала його усипальницею. Це можна вважати безперечним доказом того, що храм є візитівкою не лише Чигиринського краю, а й козацької України, адже недарма його виділено з-поміж чисельних святинь вітчизняного зодчества для зображення на національній грошовій одиниці – 5-гривневій купюрі.

фото з сайту public.mykhailo.org

Чи не знаковою подією є обставини, що в процесі розробки ескізів майбутньої національної валюти першою було створено саме купюру номіналом в 5 гривень? Назвати це випадковістю не можна, адже саме Б. Хмельницький є творцем першої незалежної української держави, і саме це надихнуло талановитого художника Василя Лопату розпочати відповідальну місію зі створення моделі національної гривні із зображення гетьмана та фундованого ним храму.

“Батько” гривні -художник Василь Лопата. Автопортрет. 2009 р.

Хоча задум художника було втілено в життя ще 1992 р., офіційним днем народження гривні вважається 2 вересня 1996 р., коли гривня була введена в обіг як єдиний платіжний засіб на території України.

Від часу створення 5-гривнева купюра, як і купюри інших номіналів, дещо змінила свій дизайн, проте первісну ідею її автора В. Лопати було збережено.

Дизайн найбільш поширеної серед населення краю банкноти став предметом особливої його гордості.

Приваблює і пошановувачів історії з різних куточків України, близького і далекого зарубіжжя. Особливе захоплення викликає в гостей із загостреним почуттям патріотизму. Часто навіть знайомство зі старожитностями Суботова з ініціативи самих гостей розпочинається з розгляду 5-гривневої купюри та порівняння її з автентичною пам’яткою.

Дизайн бони 2013 р.

Як відомо, у даний час триває процес заміни паперових банкнот металевими монетами. Незабаром і 5-гривнева купюра буде вилучена з обігу. На монеті відповідного номіналу, на превеликий жаль, зображення храму не викарбуване.Як не прикро, але доводиться спостерігати невпинний процес помирання славетної банкноти: все рідше стали потрапляти нам до рук старенькі, потріпані паперові банкноти. Пройде зовсім небагато часу, і ми зможемо побачити лише їх зображення…

Надія Кукса, завідувачка відділу “Суботів” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”