Закон проти олігархів: як голосували нардепи з Черкащини

23 Вересня 2021 17:00

Сьогодні Верховна Рада ухвалила закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

pravda.com.ua

У другому читанні та в цілому відповідний законопроєкт №5599 підтримали 279 народних депутатів. “Слуга народу” дала 229 голосів, “За майбутнє” – 18, “Довіра” – 15, “Голос” – 11, позафракційні депутати – 6. Фракції ОПЗЖ та “Європейська солідарність” голосували проти, а “Батьківщина” утрималась, пише “Лівий берег”.

Як за “закон проти олігархів” голосували нардепи, пов’язані з Черкащиною?

Фракція “Слуга народу”:

Любов Шпак (мажоритарниця) – за;
Олег Арсенюк (мажоритарник) – за;
Андрій Стріхарський (мажоритарник) – за;
Сергій Нагорняк (мажоритарник) – за.

Фракція “Європейська Солідарність”:

Ірина Геращенко – проти.

ОПЗЖ:

Василь Німченко – проти;

Фракція ВО “Батьківщина”

Антон Яценко (мажоритарник) – не голосував;

Деп.група “За майбутнє”:

Сергій Рудик (мажоритарник) – утримався.

Депутати проголосували законопроєкт у запропонованій комітетом редакції. Він передбачає створення реєстру олігархів, обмеження впливу на ЗМІ та подання “декларацій” за контакти з олігархами.

Особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься людина, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який є суб’єктом природних монополій або займає монопольне становище на ринку;
  • підтверджена вартість активів особи (та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є), перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Повноваження визнавати людину олігархом покладено на РНБО.