Сьогодні 1 жовтня: цікаво знати

1 Жовтня 2021 06:03

фото Мандрівник Черкаси

От і закінчився вже вересень і, наче й непомітно, але впевнено увійшла в свої володіння осінь, котру ознаменовував один з найшанованіших у слов’ян місяців – жовтень.

Українська назва другого осіннього місяця відома ще з часів Київської Русі і, власне, не вимагає пояснень. Жовтень – від жовтогарячого кольору, в який одягаються ліси. Однак, саме цей місяць колись очікували із нетерпінням, тому що, починаючи з Покрови, можна було гуляти весілля.

А з приводу погоди у цьому місяці говорили: «У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, реве, зверху ллє, а знизу мете».

У дохристиянські часи 1 жовтня наші пращури відзначали осіннє свято матері Землі. Вони вважали, що від цього дня земля «лягає спати» на зиму. А тому починалися осінньо-зимові роботи, сезон весіль і вечорниць. Дівчата цього дня молилися про одруження.

За народним календарем 1 жовтня день – Аріадни (Ярини) і чекали відльоту у вирій журавлів. Підмічали, якщо журавлі цього дня відлетять, то варто чекати перших приморозків, а якщо ні, то до початку листопада буде тепла і волога погода.

Також у день Ярини збирали шипшину, сушили її та готували з неї ліки та повидло, компоти, мармелади. Вважалося, що шипшина, зібрана в цей день має найкращі лікувальні властивості. Також спостерігали: якщо бур’ян високий – буде багато снігу; якщо береза ще не скинула своє листя – осінь буде теплою.

За церковним календарем 1 жовтня православна церква вшановує преподобного Євменія, єпископа Гортинського; мученицю Аріадну; мучениць Софію та Ірину; мученика Кастора; мучеників Бидзина, Шалву і Єлізбара, князів Ксанських.

Іменинники 1 жовтня:

Софія, Аріадна, Іларіон, Євмен, Ірина.