Руйнується музей Шевченка в Каневі

4 Жовтня 2021 22:45

Вода зі стелі, а стіни руйнуються. Канівський музей Тараса Шевченка біля могили Кобзаря в аварійному стані. Його почали ремонтувати у 2003-му році, роботи тривали протягом 7 років. А вже через кілька місяців після відкриття у 2010-му стіни почали тріскатися і розмокати від ґрунтових вод. Натепер кілька приміщень закриті для відвідувачів через грибок та калюжі. Чи можна врятувати пам’ятку – з’ясовували в сюжеті.

Штукатурка зі стін музею Кобзаря відпадає шматками уже 10 років – розповідає майстер реставраційної майстерні Анатолій Коненко. Цокольні приміщення стали непридатними для використання, бо постійно підтоплюються ґрунтовими водами.

Вода розмиває всі цокольні приміщенням, а тут і бібліотека, і виставкові зали. У котельні й тепловому пункті на підлозі калюжі, й дороге обладнання псується.

Ґрунтові води підтоплюють цокольні приміщення уже 10 років. Це почалося одразу після масштабного  ремонту. Від 2003-го до 2010-го музей збільшили вдвічі добудовою та капітально відремонтували. Але проблеми з’явились уже через місяць. Зараз вони катастрофічні.

За словами працівників музею, ремонт вартував близько 100 мільйонів гривень, які на той час були просто шаленою сумою. Та її, зрештою, на все не вистачило. Хотіли втілити художню концепцію музею, розроблену митцем Василем Кричевським іще в 30-х роках ХХ століття – так званий образ Кобзаря. Тоді це реалізували лише частково, повністю зробити планували у 2010-му.

Зараз у музеї наполягають на терміновій реконструкції, бо лишати так небезпечно.

“Якщо говорити про кошти, які ми поклали в заявку, на сьогодні ми вже розуміємо після певних досліджень, що це досить мала сума – 16 з половиною мільйонів. У цю суму ми закладали і майоліку, відтворення цього національного образу Кобзаря, а сьогодні, щоб зробити розписи майолікові – відтворити це все, ми маємо по-перше, фахівців одиниці в Україні, а по-друге, що це дороговартісні роботи”, – розповіла гендиректорка заповідника Валентина Коваленко.

Нині заклад на балансі Міністерства культури. журналісти поцікавилися, чи збирається влада ремонтувати аварійний музей Кобзаря. У Мінкульті кажуть – уже взялися за роботу.

Музей внесли до проєкту “Велика реставрація”. Виділили 16 мільйонів гривень на 2021 рік. 6 мільйонів уже використали на проєктно-кошторисну документацію. А ще 10 залишається на ремонт, щоправда, якщо встигнуть їх освоїти до кінця року.