Сьогодні 4 жовтня: цікаво знати

4 Жовтня 2021 06:12

фото МандрівникЧеркаси

«Як не з дощем, то з снігом», так лаконічно характеризували другий місяць осені наші пращури. Адже у жовтні дерева починають швидко скидати свої жовто-багряні шати. У лісах замовкає пташине багатоголосся, а левади та видолинки все частіше вкриваються сизою памороззю. Осінь запросила до господи свого другого брата, якого наші предки ще називали «грязень», «хмурень», «листопадник» та «зазимник».

У дохристиянські часи існувала ще одна назва другого місяця осені, що, можливо, найточніше передавала глибинну суть цієї найшанованішої нашими предками пори – «весільник». Адже за українською обрядовістю саме з Покрови, 14 жовтня, вже дозволялося справляти весілля.

Чому саме з Покрови? Тому, що все життя давніх українців підлягало чіткій регламентації. Турбота про врожай, що починалася навесні: «Квітневої роботи на май не відкладай, то їстимеш коровай», продовжувалася влітку: «Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться»«Хто в липні жари боїться, то взимку не має чим погріться» та «Серпневого дня зимовим тижнем не заміниш» – закінчувалася у вересні. І лише у жовтні, коли врожай вже зібрано, а ниву засіяно озиминою, селянин нарешті міг собі дозволити відпочити та влаштувати особисте життя. «У маю розумний жениться, а дурна заміж йде, а у жовтні розумна заміж іде, а дурний жениться».

У народі 4 жовтня, на Кіндрата, зазвичай читали замови, а також виконували обряди, які дозволяли сподіватися на родючий майбутній рік. Говорили, що в цей день обов’язково потрібно працювати, оскільки саме це обіцяє благополуччя, багато грошей найближчим часом. А про тих, хто доживши до 4 жовтня, ще легковажив із підготовкою до зими говорили: «Пустий господар по Кіндраті не має ще кожуха в хаті».

На Кіндрата приступали до робіт у стодолах. Ці двоповерхові споруди використовували для того, щоб молоти зерно. 4 жовтня молотники збиралися біля стодол, співали пісень та розмовляли. Роботи починалися опівночі з розведення багаття, жар від якого потім підсушував снопи. Обов’язковими стравами 4 жовтня для селян були: вівсяна каша та пироги.

Також підмічали, якщо цього дня дув різкий північно-західний вітер, очікували холодної і сніжної зими. Існувала ще одна прикмета: погода цього дня мала не змінюватись ще 4 тижні.

За церковним календарем 4 жовтня відзначають знайдення мощей святого Димитрія, митрополита Ростовського та вшановують апостола від 70­ох Кондрата; преподобного Даниїла Шужгорського; преподобного Йосипа Заоникиївського; священномучеників Іпатія, єпископа, та Андрія, пресвітера; святих Ісакія і Мелетія, єпископів Кіпрських; мучеників Євсевія і Приска.

Іменинники 4 жовтня:

Андрій, Агнія, Овсій, Мелетій, Кіндрат, Дмитро.