Черкаська “швидка” не виїжджатиме на високу температуру

7 Жовтня 2021 17:36

Відтепер “швидка” медична допомога на Черкащині виїжджатиме тільки на екстрені виклики – критичні ситуації, які загрожують життю і здоров’ю людини. На виклики щодо підвищеної температури медики приїжджати не будуть. Про це повідомляє речниця Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Назарок.

“На сьогодні ми маємо значне зростання кількості викликів на ГРВІ та COVID-19. Екстренка перевантажена непрофільними викликами. Бригади працюють з великим навантаженням. Значна кількість звернень на 103 не стосується екстреної медичної допомоги. Такі звернення мають бути перенаправлені до сімейного лікаря”, – зауважує вона.

“Вкотре нагадуємо, що екстрена медична допомога виїжджає у критичних і дійсно невідкладних випадках! Раніше працівники швидкої йшли назустріч своїм пацієнтам і виїздили на неекстрені виклики. Зараз же, в зв’язку з величезним навантаженням на службу, було прийнято рішення діяти відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 16.12.2020 № 1271. А це означає, що швидка виїжджає у випадках, коли є безпосередня загроза життю та здоров’ю людини. Тож просимо зрозуміти, що підвищення температури – не належить до категорії критичних чи екстрених викликів!”.

Ірина Назарок нагадує – з неекстреними випадками випадками пацієнт має звернутися до свого сімейного лікаря. Якщо такого немає – то в кабінет невідкладних станів у поліклініці.

“Будьте свідомими, подумайте про людей, які живуть з вами поряд і в цю хвилину дійсно потребують екстреної допомоги! Адже це дійсно жахливо, коли людина викликає швидку на «втратив свідомість», «судоми» або «гострий біль у грудній клітці», а всі бригади зайняті на непрофільних викликах!”, – зауважила вона.