На Черкащині знайшли рідкісну рослину – сучасницю мамонтів

11 Жовтня 2021 11:00

Представники Міндовкілля України, Київського еколого-культурного центру і Кам’янського лісгоспу провели експедицію в ліс біля села Пастирське Черкаського району  з проектування заказника для охорони рідкісної рослини – бруслини карликової (бересклета карликового).

Бруслина карликова – сучасник мамонта і шерстистого носорога, занесений до Червоної книги України. Це реліктова рослина така давня, що у неї вже, напевно, за словами екологів, немає сил цвісти – вона розмножується тільки вегетативно.

В Україні бруслини практично вже не залишилося. Тому справжньою сенсацією стало знаходження трьох балок в лісі біля села Пастирське Черкаського району, де у великій кількості росте ця рослина. Певне, це найбільша її популяція  в Україні, а, можливо, і в Європі, зазначають дослідники.

Наразі працівниками ДП «Кам’янське лісове господарство» проводяться роботи щодо відведення в натурі ділянок, де зростає бруслина карликоват. В подальшому на цих ділянках буде створено ботанічний заказник, що дасть змогу зберегти та примножити популяцію рідкісної рослини.