Вибори на 197 окрузі: повідомляють про контрольоване голосування й сторонніх на дільницях

31 Жовтня 2021 19:30

Сьогодні на 197 виборчому окрузі на Черкащині тривають проміжні вибори до Верховної Ради України. Явка станом на 16.00 склала 20,8%. В 2019 році на виборах до Верховної Ради в окрузі активність виборців станом на 16.00 дорівнювала 40,2%.

За інформацією ОПОРИ станом на 19.30 на окрузі фіксують такі порушення:

  • На виборчій дільниці №710882 (м. Золотоноша, Черкаський навчальний центр) члени дільничної виборчої комісії почали заповнювати протоколи про підрахунок голосів завчасно.

Порушення помітив один із кандидатів, який балотується в окрузі. Він викликав на місце подій поліцію.

  • На виборчій дільниці №710187 в селі Гладківщина (будинок культури, акторська кімната) спостерігачі ОПОРИ зафіксували сторонніх осіб у приміщенні для голосування.

Зокрема, у день голосування тут був присутній народний депутат України від політичної партії “Слуга народу” Андрій Клочко. Крім того, на полі його піджака — значок із логотипом партії.

Попри наявність колізії між законодавством про вибори та статусом народних депутатів, виборчий процес базується на принципі рівності можливостей кандидатів і регулюється нормами саме Закону про вибори народних депутатів як спеціального закону. Відповідно до законодавства, народні депутати України не входять до переліку осіб, які мають право перебувати на виборчій дільниці під час проведення голосування.

Окрім того, в Черкасах на дільниці  №711069 (школа №6, вестибюль) був присутній народний депутат Андрій Стріхарський від партії “Слуга народу”.

  • На виборчій дільниці №71089 в селі Деньги Золотоніського району Черкаської області стався конфлікт між членами дільничної комісії та спостерігачем від одного з кандидатів. Спостерігач намагався зірвати пломбу із скриньки для голосування на дому.

Коли члени ДВК, котрі організовували голосування виборців за місцем перебування, повернулися у приміщення для голосування, спостерігач від кандидата Дмитра Кухарчука смикнув пломби на переносній скриньці для голосування. Свої дії він мотивував тим, що має намір перевірити цілісність пломб.

Члени дільничної комісії розцінили такі дії як намір пошкодити пломби. Водій, який возив членів комісії для організації голосування за місцем перебування, зробив зауваження з цього приводу спостерігачу та схопив його за лікоть. Опісля спостерігач завдав водію удару в обличчя. Водій поліції не викликав та покинув приміщення для голосування. Поки інші спостерігачі складали акт про порушення (намір пошкодити пломбу), спостерігач від кандидата покинув виборчу дільницю.

  • На виборчій дільниці №710174 (с. Антипівка) спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як спостерігачка від кандидата Віталія Войцехівського (“Слуга народу”) вела списки окремих виборців, які голосували.

На місце подій прибула слідчо-оперативна група, склала протокол.

Також, за повідомленням спостергачів ОПОРИ, біля дільниці №710187 (с. Гладківщина, будинок культури, акторська кімната) чотири представники від кандидата Віталія Войцехівського на вході в дільницю вели якісь списки. Вони швидко сховали списки, як побачили, що до них наближаються спостерігачі. Зафіксувати подію на фото чи відео спостерігачам не вдалося.