У день голосування і в ніч виборів на Черкащині зафіксували 59 порушень

1 Листопада 2021 14:09

У день голосування та ніч підрахунку голосів зафіксовано 59 порушень виборчого законодавства на Черкащині (в.о.№197), повідомляють в ОПОРІ.

Однак ведення кандидатами виборчої кампанії із застосуванням адміністративного ресурсу й “виборчої благодійності”, а також резонансними повідомленнями про можливий підкуп виборців могли суттєво вплинути на перебіг агітаційної кампанії та забезпечення принципу рівності прав і можливостей кандидатів, повідомляють в організації.

“Якщо говорити про процедурні порушення, то проблема видачі бюлетенів виборцям без належних документів була типовою для округів, особливо для 197 округу, де більшість дільниць розташовані в сільській місцевості. У виборчому окрузі №197 такі порушення зафіксовано на 12% ДВК”, – сказав аналітик Олександр Неберикут.

Серед порушень виборчого законодавства в ОПОРІ називають випадки контролю за процесом прибуття виборців на дільниці особами, які використовували списки з персональними даними громадян (передвиборча кампанія на 197 окрузі загалом супроводжувалася резонансними повідомленнями про можливі реалізації технологій підкупу виборців, зокрема під виглядом мереж агітаторів та прихильників); зловживання адміністративним ресурсом; застосування  конкурентами практики реєстрації кандидатів-двійників проти активних учасників виборчого процесу.

Як інформують у поліції Черкаської області, станом на цю годину 1 листопада відкрито кримінальне провадження за фактом пошкодження виборчої документації на виборчій дільниці у Черкаському районі, де голова виборчої комісії в селі Байбузи, Черкаського району розірвав навпіл бланк протоколу дільничної виборчої комісії про підсумки підрахунків голосів. А також поліція відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганства на Золотоніщині – у селв Деньги спостерігач намагався зірвати пломбу зі скриньки для голосування дома і вдарив чоловіка. Його дії слідчі кваліфікували, як хуліганство.