Брудні вибори з виборчою “сіткою”, – КВУ про вибори на 197 окрузі

2 Листопада 2021 13:53

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель назвав дочасні вибори на 197 виборчому окрузі №197 на Черкащині 31 жовтня репутаційним ляпасом усій країні. Про це він сказав, коментуючи Depo.ua висновки і уроки виборів у різних регіонах країни в останній день жовтня.

“… на Черкащині ми побачили технологію так званого контрольованого голосування”, – сказав Олексій Кошель.

“…біля виборчих дільниць були присутні так звані “контролери”, які мали з собою списки виборців із вказаними контактними даними громадян. Також було зазначено час довезення “вмотивованих” виборців до дільниць. Таких людей справді привозили централізовано, вони відмічалися у “контролерів” і далі в кабінках ставили позначки проти імені “потрібного” кандидата. Не бачу жодного іншого логічного пояснення цій ситуації, окрім того, що був запущений глобальний механізм фальсифікацій на окрузі №197″, – заявив експерт.

“Маємо підстави говорити, що на Черкащині відбулися не просто брудні вибори із використанням цілого букету негативних технологій, а ми припускаємо, що на цьому окрузі була застосована надзвичайно масштабна “виборча сітка” із підкупу виборців, яку “засвітили” так звані “контролери” у день голосування”, – відзначив Олексій Кошель.

“Для “Слуги народу” на цих виборах була важлива перемога за будь-яку ціну як можливість продемонструвати, що вони залишається силою, яка має вирішальний вплив на ситуацію в країні. Не виключено, за підсумками виборів “слуги” просуватимуть тезу про те, що отримані 31 жовтня результати є “найкращою соціологією”, яка свідчить: партія влади зберігає свій рейтинг. На мій погляд, не все так однозначно. Вибори на тій же Черкащині пройшли повністю за лекалом кампанії у Надвірній (на 87-му окрузі на Івано-Франківщині у березні-2021 на проміжних виборах до ВР “слуга” Василь Вірастюк переміг представника партії “За Майбутнє” Олександра Шевченка – Ред.)”, – резюмував експерт.