За добу в медзаклади Черкащини з COVID-19 потрапили 140 «важких» пацієнтів – усі невакциновані

2 Листопада 2021 21:27

За добу в медзаклади Черкаської області з COVID-19 потрапили 140 «важких» пацієнтів. Загалом нових випадків зафіксовано в краї 742 за добу.

Усі пацієнти, які потрапляють у реанімаційне відділення Черкаської міської інфекційної лікарні, не вакциновані. Усі, хто помер від COVID-19, теж. Про це на брифінгу в ОДА сьогодні розповіла директорка закладу Світлана Волгіна.

Натепер у медзакладах області отримують стаціонарне лікування 935 пацієнтів. Із них 934 – з вірусною пневмонією, 927 хворих – на кисні.

Світлана Волгіна зауважила, що медична система області працює зараз із великим перевантаженням. Для того, щоб надавати допомогу хворим на COVID-19, лікарі перекваліфіковуються.

«Вакцинуватися потрібно. Різні хронічні захворювання не є протипоказами вакцинації від COVID-19. Онкохворі, люди із серцево-судинними захворюваннями, вагітні насамперед мають бути вакцинованими. Тому що це група ризику в проявах захворювання, розвитку хвороби та летальності», – сказала директорка Черкаської міської інфекційної лікарні.

Єдиним абсолютним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини.

Тимчасовими протипоказаннями є:

– гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C;

– лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою;

– введення вакцин проти інших інфекційних хвороб;

– проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA);

– COVID-19 в анамнезі.

Імунна відповідь формується за два тижні після зробленої другої дози. До того організм людини перебуває в робочому процесі формування імунітету», – сказала лікарка.