Черкаські альпіністи першими у світі пройшли складний маршрут у Гімалаях

9 Листопада 2021 17:36

Українські альпіністи Михайло Фомін, Микита Балабанов і В’ячеслав Полежайко піднялися на вершину Аннапурна III (7 тисяч 555 метри), першими у світі підкоривши майже трьохкілометрову (2 тисячі 800 метів ) стіну в Гімалаях.

Фото з експедиції 2019 року. Тоді Балабанов, Фомін і Полежайко вже намагалися пройти згаданий маршрут, але тоді команда змушена була перервати сходження через ризик обморожень на відмітці 6300-6350 метрів.

“Маршрут на гору Аннапурна III у Гімалаях не піддався жодній світової експедиції. Це зробили українські спортсмени альпіністи. 6 листопада 2021 року на вершині стояли Михайло Фомін, Микита Балабанов і В’ячеслав Полежайко, – повідомляють у Федерації альпінізму і скелелазіння України. – Це безумовно історична подія не тільки для українського альпінізму, а й для світового”.

facebook.com/MCFUkraine

Поки що деталей сходження і про саму експедицію немає. Команда благополучно зійшла з вершини і нині вже здійснила перельот у Катманду.

У соцмережах повідомляють, що альпіністи піднялися на вершину в умовах жахливої погоди з поривами вітру 80-100 км/год.

Штурмовий вихід зайняв понад 10 днів, при цьому, за припущеннями, їжі у команди було не більше, ніж на тиждень, пише видання 4sport.ua.

Понад чотирьох десятиліть південно-східне ребро Аннапурни ІІІ залишалося однією з останніх серйозних невирішених проблем у Гімалаях і найбільш бажанішим проектом для найсильніших альпіністів світу.

Це дуже красиве і в той же час дуже складне ребро, що на нього вперше у 1981 році намагалася піднятися британці Нік Колтон (Nick Colton) і Тім Ліч (Tim Leach). Вони дійшли до відмітки 6 тисяч 500 метров і змушені були повернутися донизу через проблему з недостатньою акліматизацією.

Південно-східне ребро Аннапурни ІІІ

Михайло Фомін, Микита Балабанов і В’ячеслав Полежайко представляють Черкаську федерацію альпінізма й скелелазіння. У 2019-ому Фомін і Балабанов стали кращими альпіністами у світі, отримавши у Франції “альпіністський Оскар” – “Золотий льодоруб” (“Piolets d’Or 2016”), найпочеснішу премію у світі підкорювачів гір. Полежайко очолює Черкаську Федерації альпінізму і скелелазіння України.