Хто може вимагати COVID-сертифікати у відвідувачів?

11 Листопада 2021 20:23

Про правила, притаманні для «червоної» карантинної зони, йшлося сьогодні під час зустрічі першого заступника міського голови Сергія Тищенка із директорами кількох черкаських ринків та представниками ресторанного бізнесу. Спільно із контролюючими службами міста обговорили, як працювати та приймати відвідувачів в умовах карантину.

Нагадаємо, із 12 листопада Черкаська область переходить до «червоного» рівня епідеміологічної небезпеки. Обмеження, притаманні для «червоної» зони, передбачені постановою КМУ №1236.

“Для того, щоб суб’єкти господарювання могли працювати в «червоній» зоні, необхідна 100 % вакцинація персоналу та відвідувачів (однією дозою – однодозною вакциною, дві дози – дводозною вакциною). Підтвердити це можна сертифікатом в додатку «Дія» чи паперовим свідоцтвом про вакцинацію, – розповіла начальник Черкаського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Ольга Мізінова. – Альтернатива вакцинації – наявність негативного результату ПЛР-тесту, який дійсний 72 години з моменту отримання, або ж довідки про те, що людина перехворіла (термін дії – 180 днів).

За її словами, перевірки можуть здійснювати працівники Національної поліції, Національної гвардії, посадові особи та уповноважені органами місцевого самоврядування.

Представники бізнесу під час зустрічі уточнювали, на якій підставі мають вимагати сертифікат про вакцинацію у своїх клієнтів та наскільки такі вимоги є законними.

Натомість працівники відділу превенції пояснюють, що співробітники закладів мають тільки попросити показати сертифікат вакцинації чи результат тесту. У іншому випадку – можуть звернутися до поліції.

Водночас, наголошують, і для вакцинованих у цих закладах будуть обмеження щодо кількості відвідувачів, маскового режиму та дотримання дистанції.