Заповідник “Трахтемирів” відкрив перший на півострові краєзнавчий музей

15 Листопада 2021 21:50

У селі Бучак, що на Канівщині, 14 листопада, на храмове свято села – день св. Кузьми та Дем’яна –  відкрили краєзнавчий музей. Про це повідомили в
Державному історико-культурному заповіднику “Трахтемирів”.

Експозиція Бучацького краєзнавчого музею представляє історичну, культурну та природну спадщину Трахтемирівського півострова, історію села та мистецьке відображення мальовничого Бучака у живописі та кінематографі.

Понад століття історики та археологи вивчають історичну спадщину Трахтемирівського півострова. Ця територія є центральною частиною Канівських гір, що мають унікальну геологічну будову та історично значущий природний ландшафт.

Півострів – осердя Середнього Подніпров’я, яке входять до ключових ареалів формування як праслов’янського етносу, так і безпосередньо української ідентичності. Нині тут відомо близько ста археологічних об’єктів, які представляють майже всі відомі історичні епохи з історії України від палеоліту до Гетьманщини, з них близько двадцяти розташовані в межах та на околиці села Бучак. Саме село опинилося в центрі різних, часом трагічних подій у середині ХХ ст., стало мистецьким осередком у другій його половині та ледь не зникло наприкінці.

Про цю унікальну історичну, культурну та природну спадщину, а також і про відродження села розповідає експозиція “Віднайдення майбутнього” Бучацького краєзнавчого музею.

Експозиція музею продовжує поповнюватись експонатами, регулярну роботу музей розпочне у 2022 році, Розробкою експозиції займалися співробітники ДІКЗ “Трахтемирів” Тарас Теліженко, Ірина Воропай та Дмитро Іванов, творчу концепцію розробляв Кирило Бородін, велику допомогу у створенні музею надали кандидат історичних наук, учений секретар відділу археології Києва Інституту археології НАН України Віталій Козюба та директор Державного історико-культурного заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк.

Бучацький краєзнавчий музей створено співробітниками ДІКЗ “Трахтемирів” у партнерстві з Товариством творчих ініціатив “Бучак” як результат проекту “Віднайдення майбутнього”, який було реалізовано у 2021 році в межах партнерської програми “Культура.Туризм.Регіони” Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України.

Контакти та розпорядок робот музею дивіться на сайті ДІКЗ “Трахтемирів”.