У Лисянці вперше відзначили день народження Богдана Хмельницького

17 Листопада 2021 19:22

У Лисянці пам’ять славетного гетьмана вшанували покладанням квітів до пам’ятників Б.Хмельницького та його батька Михайла Хмельницького (на знімку) на центральній площі селища, у школах провели інформаційно-історичні уроки, повідомляють “Вісті Черкащини”.

“Минуле козацького міста Лисянка нерозривно пов’язане з родиною Хмельницьких. Серед ймовірних місць народження Б. Хмельницького називають такі містечка, як Черкаси, Чигирин, Суботів, Лисянка, Хутір Хмільник, – розповіла вчитель історії Лисянського НВК Ольга Вайшіс. – У ряді історичних праць про вірогідне місце народження розглядають Лисянку, бо саме в ній народився батько гетьмана Михайло. На сьогодні є цікавим питання про день народження Б. Хмельницького. Ймовірно, це 9 листопада (за старим стилем) в день мученика Зіновія єпископа Егейського 1595 року”.

Відомий краєзнавець Олександр Гаврилюк, який ініціював відзначення дня народження Богдана Хмельницького, впевнений, що це стане традицією, і щороку, біля відкритого торік пам’ятника гетьману України будуть проводитися урочисті заходи.