На Черкащині запустять атомну електростанцію?

23 Листопада 2021 23:19

nashekolo.org.ua

Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” планує до 2040 року ввести в експлуатацію 14 нових атомних енергоблоків на наявних українських АЕС та на двох нових майданчиках. Про це повідомляє dw.com з посиланням на слова в. о. президента компанії Петро Котін на міжнародній конференції “Атомні можливості для розвитку України”.

В експлуатацію 14 нових атомних енергоблоків на наявних українських АЕС та на двох нових майданчиках на Черкащині і в Західній Україні планують увести до 2040 року.

Повідомляється, що у планах “Енергоатому” – будівництво ще вісьмох реакторів за українською технологією на двох нових майданчиках. Один із них може розміщуватися на Черкащині біля Чигирина. Точне місце другого поки не визначили, утім, як повідомляється, він знаходитиметься на західній Україні.

Нагадаємо, Чигиринська АЕС — недобудована атомна електростанція біля Чигирина, на території, прилеглій до берега Кременчуцького водосховища, між селами Стецівка і Вітове. Рішення про будівництво Чигиринської державної районної електростанції (ДРЕС) потужністю 4800 тис. кВт було ухвалено ЦК Компартії України в 1970 р. Також планувалося звести сучасне містечко енергетиків на 20 тис. жителів. До 1981 р., після неодноразових змін проєкту, будівництво було заморожене. За два роки тут вирішили зводити вже АЕС. Будівельні роботи велися до 1989 р., поки під тиском громадськості не було вирішено зупинити будівництво. Зараз комплекс недобудованої АЕС разом з містечком енергетиків “Орбіта” являють собою занедбані руїни.

Слід зауважити, що розмови з приводу реанімування будівництва цієї АЕС лунають уже не вперше. У 2005-ому міністр палива та енергетики України Іван Плачков офіційно заявляв про можливість відновлення будівництва Чигиринської АЕС, утім, жодних дій за цим не послідувало…