Відновлення вітража в КНУ як повага до художників-шістдесятників

26 Листопада 2021 19:00

«Возвеличу малих, отих рабів німих,
А на сторожі коло них поставлю слово»
Тарас Шевченко

Сьогодні, в день народження відомого живописця, шістдесятника Опанаса ЗАЛИВАХИ згадалася історія з вітражем до 150-річчя Тараса Шевченка, яку замовив ректорат Київського Державного Університету в 1964 році у групи художників : Опанас Заливаха, Алла Горська, Людмила Семикіна, Галина Севрук і Галина Зубченко.

У центрі композиції художники зобразили гнівного Шевченка, який однією рукою пригортав жінку-Україну, а в іншій, високо піднятій руці, тримав книжку. В центрі слова Пророка:
«Возвеличу малих, отих рабів німих,
а на сторожі коло них поставлю слово». 

Після урочистого відкриття роботи «Шевченко. Мати» в Червоному корпусі партійне керівництво визнало вітраж як «ідейно ворожий», а розбив його, як переповідають очевидці, особисто Ректор КДУ І.Т.Швець. Між іншим, ректором Університету він був 14 років – від 1955 до 1969 років.

Після цього авторів композиції виключили із Спілки художників. В 1965 році Опанаса Заливаху звинуватили у антирадянській агітації та засудили до 5 років таборів суворого режиму. А в 1970 році було вбито Аллу Горську.

Опанас Заливаха після таборів повернувся до малювання, а справжнє і заслужене визнання прийшло до нього в часи відновлення Незалежності.

Пам‘ятаємо нашу історію.

P.S. Можливо й варто було б відновити композицію «Шевченко. Мати» у Червоному корпусі Київського Університету імені Тараса Шевченка, як приклад історії боротьби за «Український Університет», як повагу до незламних художників-шістдесятників та як нагадування про те, що боротьба за УКРАЇНУ ще й досі триває!
Бо ще кілька кілька місяців тому центральний корпус головного вузу України зустрічав нас «симпатичною» табличкою, яка ілюструвала Указ Царя Миколи Першого про створення Імператорського Університету святого Володимира.

Микола Томенко, лідер Громадського руху “Рідна країна”