Понад 3,7 тисяч підлітків на Черкащині отримали щеплення від COVID-19

2 Грудня 2021 19:53

Після огляду в сімейного лікаря або педіатра і в присутності одного з батьків – так на Черкащині проти коронавірусу вакцинують дітей до 18 років. За інформацією ОДА, станом на 2 грудня в області такі щеплення отримали 3 755 підлітків.

Як імунізують дітей – розповіли журналісти “Суспільного”:

Протягом десяти днів у центрі вакцинації п’ятої поліклініки щеплення проти ковіду отримали 53 дітей віком від 12 до 17 років.

“У центрі вакцинації вони спілкуються з лікарем, один із батьків заповнює згоду і дитину щеплюють”, — зазначила завідувачка дитячої амбулаторії Ніна Міхновська.

Після щеплення медики попереджають про можливі реакції на вакцину та дають рекомендації.

14-річна Катерина Розсоха зробила друге щеплення проти коронавірусу. Після першого, зауважила, була дещо підвищена температура та боліло плече.

Педіатриня Віта Тарасюк перед введенням другої дози розпитала пацієнтку про самопочуття, виміряла температуру тіла, рівень кисню в крові та прослухала легені.

Лікарка Анастасія Бандура нагадала: один із батьків має заповнити інформаційну згоду. Це зробила мама дівчини. Також має бути обов’язково перед кожним щепленням огляд дитини лікарем.

У день, коли отримала другу дозу вакцини, до школи Катерина вирішила не йти. Зауважила: має звільнення від навчання.

“У нас була про це бесіда, ми прийняли спільне рішення – робити щеплення”, – розповіла дівчина.

Її мама Олена Розсоха, додала: перед тим, як вакцинувати дитину, врахували всі факти:

“Ситуація нестабільна, є багато випадків важкого перебігу коронавірусу. Ми з чоловіком вакцинувалися і вирішили: щоб був колективний імунітет в сім’ї і для загального спокою треба зробити щеплення і дитині”.

Наприкінці липня Міністерство охорони здоров’я України затвердило рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо можливості вакцинації дітей віком від 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Підлітків вакцинують лише за згодою батьків та після медичного огляду. Перед вакцинацією від коронавірусу у дітей мають бути зроблені усі щеплення, згідно з календарем вакцинації.