78 років тому було звільнено Черкаси

13 Грудня 2021 15:30

У ніч з 12 на 13 листопада 1943 р. війська 52-ї армії генерал-лейтенанта К. Коротєєва 2-го Українського фронту почали форсування Дніпра в районі Черкас – почалась Черкаська наступальна операція. В районі села Свидівок при підтримці партизан та десантників важливий плацдарм захопили воїни 254-ї стрілецької дивізії.

Радянська піхота та артилеристи в вуличні боях за Черкаси. Листопад-грудень 1943 р

Цілий місяць на близьких підступах до Черкас, на околицях та вулицях міста точились запеклі та виснажливі бої між радянськими та німецькими військами. Великі будівлі у місті були перетворені на потужні опорні пункти, на залізниці курсував німецький бронепотяг, зі смілянського напрямку нацистам надходили підкріплення.

14 грудня 1943 р., після четвертого штурму, місто Черкаси було визволено від загарбників.

Тисячі воїнів були нагороджені урядовими нагородами, 22-м частинам та з’єднанням Червоної Армії, які відзначились при визволенні Черкас, було присвоєно почесне найменування «Черкаських». Полеглі у боях за місто воїни у 1960-х-1970-х рр. були перепоховані в єдиному меморіальному комплексі «Пагорб Слави».

Схема наступу 52-ї армії на Черкаси, складена капітаном В. Козловим, командиром протитанкової батареї, учасником боїв за місто. 1980 р.

За інформацією Черкаського обласного краєзначого музею. Фото – з фондів ЧОКМ