У Черкасах ушанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 Грудня 2021 17:00

35 років минає цьогоріч відколи сталася чи не наймасштабніша техногенна катастрофа ХХ століття – аварія на Чорнобільській атомній електростанції. Сьогодні в Черкасах вшанували тих, хто був причетний до ліквідації наслідків аварії.

Ліквідатори працювали в небезпечній зоні позмінно: ті, хто набрав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їх місце приїжджали інші. Основна частина робіт виконана в 1986-87 роках, в них взяли участь приблизно 240 000 осіб. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки приблизно 600 000 осіб.

У перші дні основні зусилля спрямували на зниження радіоактивних викидів зі зруйнованого реактора і запобігання ще серйознішим наслідкам. Потім почалися роботи з очищення території і поховання зруйнованого реактора.

На сьогодні на Черкащині проживає понад 94 тис. осіб, які мають статус громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Регіон – один з тих, які найбільше постраждали внаслідок цієї катастрофи.

Сьогодні квіти пам’яті до монументу “Жертвам Чорнобилю” поклали обласні і міські владці та небайдужі черкащани. Заходи на честь ушанування пам’яті ліквідаторів відбулися і в Інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобилю – навчальному закладу, який носить ім’я людей, що поклали життя і здоров’я у боротьбі з атомним лихом.

На заході були присутні співробітники та ветерани навчального закладу, учасники ліквідації наслідків катастрофи: генерал-майор вн. сл. у відставці, заслужений працівник освіти України Микола Шкарабура, полковники вн. сл. у відставці Сергій Щепак, Віктор Фонрабе та лікар-терапевт медико-санітарної частини ЧІПБ Анатолій Панченко.

Своїми спогадами про ті події поділився професор кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт факультету оперативно-рятувальних сил Микола Шкарабура.

Після зустрічі відбулося вшанування пам’яті усіх вогнеборців-чорнобильців покладанням квітів до Монумента на їх честь.

За інформацією Черкаської ОДА та ЧІПБ, фото надано ЧІПБ