Сьогодні 20 грудня: цікаво знати

20 Грудня 2021 06:14

фото з мережі

У народі 20 грудня, вшановуючи Амвросія, дівчата у давнину організовували цікавий обряд, який називали «трусити груші». Зібравшись в одній з осель, кожна з них приміряла на себе дванадцять одежин і одягала найзручнішу. Та дівчина, якій не діставалося одягу за розміром, прив’язувала спідницю ззаду до попереку і йшла «трусити груші». Вилазила на вербу і трусила її. Коли дівчата знизу питали, що вона трусить, дівчина відповідала: «Груші». І тоді, збираючи сухі гілочки, що падали з верби, їй відказували: «Це не груші, а хлоп’ячі душі». Після цього дівчата йшли додому, і якій з них снився цієї ночі хлопець, та протягом року і мала вийти заміж.

Ворожіння на предметах:
Для цього ворожіння колись брали миску, перевертали її, а під неї клали різні дрібні предмети, зокрема, каблучки, обручки, стрічки, глиняні або солом’яні ляльки. Потім все це накривали рушником і відвернувшись виймали з під тарілки перший ліпший предмет. Якщо траплялася стрічка, це означало, що дівчина ще протягом року не одружуватиметься, якщо траплялася лялька – буде покриткою, якщо ж каблучка або обручка – незабаром весілля.

За церковним календарем 20 грудня вшановують святого Амвросія, єпископа Медіоланського; преподобного Ніла Столобенського; преподобного Антонія Сийського; преподобного Іоана, посника Києво-Печерського; мученика Афінодора; преподобного Павла Послушного.

Іменинники 20 грудня:

Іван, Антоній, Павло, Нил, Амвросій.