На захист Богданової гори: роль Симоненка у порятунку символу Чигирина

8 Січня 2022 18:56

Сьогодні 87-ма річниця від дня народження українського поета, одного з найяскравіших представників «шістдесятників», ніжного й бентежного Василя Симоненка.

Фото Сергія Криниці

А чи відомо вам про роль Василя Симоненка у збереженні Замкової гори в Чигирині?

Іще з кінця XVIII ст. на Замковій горі працювала каменоломня, що завдало непоправної шкоди історичному ландшафту гори. Промислова розробка каменю велася до початку XX ст.

У кінці 50-х – на початку 60-х рр. ХХ ст. робота чигиринської каменоломні була відновлена через будівництво на Чигиринщині нових сіл, переселених з чаші Кременчуцького водосховища. Пісковик використовували для фундаментів.

Замкову гору продовжували руйнувати.

Лише втручання громадськості призупинило подальшу розробку каменю на горі. На захист пам’ятки української історії виступив кореспондент газети «Молодь Черкащини», поет Василь Симоненко.

З виступу Василя Симоненка на нараді в редакції обласної газети “Молодь Черкащини”, де обговорювалася проблема відновлення роботи кар’єру на Замковій горі в Чигирині:

«НА ЗАХИСТ БОГДАНОВОЇ ГОРИ
19 листопада 1962 р.

«Вважаю, що газета виявила певну мужність, надрукувавши гостру статтю проти тих варварів, які організували на Богдановій горі у Чигирині гранітний кар’єр. (Стаття «Хто довбе Богданову гору», у номері за 16 листопада). Правда, у автора статті не вистачило сміливості назвати високопоставлених чиновників, які дозволили таке знущання над історичною святинею, але вони самі себе виявили у грізних дзвінках до редакції. Даремно.

Нам слід завжди пам’ятати про те, що на Черкащині є три священні вершини і всіляко охороняти їх. Перша — це Тарасова гора у Каневі, де покоїться прах Кобзаря, друга — це Богданова гора у Чигирині, звідки пішла слава козацька, третя — Михайлова гора у Тимківщині під Каневом, на батьківщині Михайла Олександровича Максимовича, першого ректора Київського університету, великого вченого і мислителя. Забувати, а страшніше — руйнувати ці висоти — великий гріх».

(Із редакційного журналу записів проведених нарад, летучок і засідань редколегії обласної газети “Молодь Черкащини” за 1960-1963 рр.)

Примітка: після виступу газети кар’єр на Богдановій горі був закритий…

За матеріалами НІКЗ “Чигирин”