“Сувору” картку на нафтопродукти сторічної давнини знайшли в Черкасах

10 Січня 2022 21:24

Експозиція Черкаського археологічного музею середньої Наддніпрянщини незабаром поповниться цікавим експонатом, виявленим під час археологічних шурфувань у Черкасах, що їх проводила місцева експедиція Інституту археології НАН України. Про це повідомив керівник експедиції в Черкасах Дмиро Куштан.

Це прямокутна мідна пластина, на одній стороні якої викарбуваною напис: «НЕФТЕСИНДИКАТ / В.С.Н.Х. / С.С.С.Р. / КИЕВСК. КОНТОРА / НЕФТЬ 10 КИЛ.».

Металевий жетон-талон для отримання 10 кг нафти, знайдений у 2021 р. в Черкасах. Черкаська експедиція ІА НАНУ

Виявилося, що наша знахідка є жетоном Київської контори Всесоюзного нафтового торгівельного синдикату Вищої ради народного господарства СРСР. Такі предмети були платіжним засобом для отримання паливно-мастильних матеріалів: нафти, бензину, мазуту, гасу тощо.

Пред’явник черкаського жетону, судячи з номіналу, міг отримати в спеціалізованій лавці нафтового синдикату 10 кг нафти.

Нафтосиндикат – торгівельна організація, створена у 1922 р. для здійснення централізованих операцій, пов’язаних із купівлею-продажем нафти та нафтопродуктів на внутрішньому та зовнішньому ринках. Схожі жетони були запроваджені в часи НЕПу й перебували в обігу до кінця 1920-х рр.

Металеві жетони Київської контори Нафтосиндикату ВРНГ СРСР. Фото antiqueland.ru

Отож, картки на нафтопродукти в Черкасах (і не тільки) колись були настільки «суворими», що навіть друкувалися на металі…