У Черкаський краєзнавчий музей запрошують на виставку унікальних світлин

12 Січня 2022 23:44

Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України запрошує на фотовиставку світлин Івана Литвина – сільського фотографа, чий багатющий архів знайшли через роки. Виставка відкриється 19 січняо 16.00 в обласному краєзначому музеї.

 

Іван Литвин (1924–1987), народився у селі Грушківка Кам’янського району. Пережив голодомори та воєнне лихоліття. Після війни навчався в Одеському художньому училищі. Повернувшись до рідного села, працював бібліотекарем, малював плакати, робив скульптури, обеліски і пам’ятники. У 1950-х роках у нього з’явився фотоапарат «Зоркий-2», яким він знімав повсякденне життя своїх односельчан – весілля, дні народження, похорони, трудові будні, дозвілля. У 1970-х роках переїхав до Кам’янки, де до кінця життя працював у художній майстерні.

У 2010 році його онук – черкаський художник Ігор Солодовніков, виявив на горищі дідового будинку негативи світлин, зроблених свого часу дідом у селі Грушківка. Відцифрувавши їх, він зберіг для нащадків безцінну спадщину свого діда. Детальніше про цю історію – в матеріалі за посиланням.

Пропонована фотовиставка містить лише незначну кількість світлин талановитого сільського фотомайстра, які передають неповторну і правдиву картину українського села кінця 1950-х – 1960-х років.

Організатори виставки висловлюють вдячність Ігорю Солодовнікову за надані світлини та участь у підготовці виставки.

Виставка підготовлена в рамках обласної програми підтримки діяльності осередків національних творчих спілок Черкаської області на 2017–2021 рр. (координатор проекту – Василь Мельниченко).