Гетьман Хмельницький у 1655 році скасував Переяславську угоду

14 Січня 2022 22:28

Віднайдено оригінальний лист Кримського хана Мегмед IV Гірея про те, що гетьман Богдан Хмельницький у 1655 році скасував Переяславську угоду. Про це повідомив відомий український історик, доктор наук Тарас Чухліб.

“Працюючи в архівосховищах Польщі знаходжу завжди багато чого цікавого і такого, що руйнує історичні стереотипи. Ось таким міфічним стереотипом є думка про те, що гетьман Богдан Хмельницький чи то “возз’єднав” Україну з Московщиною, чи то “продав” Україну цареві в 1654 році. Насправді ж Хмельницький у 1655 році підписав угоду з султаном Османської імперії, про що і свідчить лист Мегмеда IV Гірея до польського короля Яна ІІ Казимира за 5 серпня 1655 року. Окрім того, зважаючи на те, що султан не надіслав війська – у 1656 році Богдан Хмельницький уклав угоду з шведським королем Карлом Х про боротьбу проти спільних ворогів”, – зазначив Тарас Чухліб.

facebook.com/Тарас Чухліб

“Це була одна з угод гетьманського уряду Хмельницького в низці з іншими державами – Туреччиною, Швецією, Польщею, Кримом, Німеччиною… І не його вина що за часів Російської імперії у 18-19 столітті московити зуміло вдало розкрутити “Переяславський міф”. Унаслідок – проросійські громадяни України хвалять батька Хмеля, а ура-патріоти кажуть, що він начебто зрадник. Насправді Богдан Хмельницький є Засновником Нації та фундатором нової Української держави”, – підкреслює історик.

Публікований польськомовний лист хана Мегмед IV Гірея зберігається в: АГАД Варшава.