Занедбаність і без вказівників: у Черкасах проінспектували бомбосховища

20 Січня 2022 17:08

З огляду на інформацію про скупчення російських військ на українських кордонах черкаські активісти вирішили перевірити готовність бомбосховищ у місті на випадок евакуації населення під час гіпотетичної ескалації військових дій.

Доступ у бомбосховище по вул.Байди Вишневецького, 48 для переважної більшості містян закритий

Як пише “ПроВсе”, активісти пояснюють, що попри те, що міський голова називає таку інформацію секретною, перелік сховищ та їхні адреси розміщено у відкритому доступі на сайті міської ради. Усього таких споруд у Черкасах – понад 80, 4 з яких – протирадіаційні. Однак, за словами ветерана російсько-української війни Дмитра Кухарчука, більшість з них – в жахливому стані.

Про необхідність проведення ревізії сховищ та їх укомплектування для захисту містян у разі російського вторгнення місяць тому з трибуни міськради заявив ветеран “Азову” Ярослав Лисенко.

Міський голова Анатолій Бондаренкотоді сказав, що така інформація є секретною та попросив правоохоронців відреагувати на виступ ветерана.

Водночас Ярослав зазначає: жодної державної таємниці не порушував, адже всі адреси є на сайті міськради, тож місяць по тому громадські активісти вирішили перевірити бомбосховища.

– Ми розуміли, що все погано, але навіть не уявляли, що настільки. Зробили вибіркову перевірку сховищ і виявили, що більшість таких споруд – або на територіях підприємств і обнесені колючим дротом, або через бездіяльність влади – перетворились на руїни. Єдине бомбосховище у нормальному стані нам вдалось знайти біля міської ради. Вочевидь, щоб чиновникам було де ховатись у разі війни, – вважає Кухарчук.